Obliczyć sinus znając tangens
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć sinus znając tangens
proszę o sprawdzenie zadania : oblicz
\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha + \frac{5}{4} \pi \right)}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}= \frac{2}{3}\\ \cos \alpha= \frac{3}{2}\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha+ \left( \frac{3}{2}\sin \alpha \right) ^2=1\\ \frac{13}{4}\sin ^2\alpha=1\\ \sin ^2\alpha= \frac{4}{13}\\ \sin \alpha= \frac{2}{ \sqrt{13} }\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\sin \alpha=- \frac{2}{ \sqrt{13} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{3}{2}\sin \alpha\\ \cos \alpha= \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{ \sqrt{13} }= \frac{3}{ \sqrt{13} }\;\;\;lub\;\;\;\cos \alpha=- \frac{3}{ \sqrt{13} }}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin \left( 2\alpha+\pi+ \frac{\pi}{4} \right) =-\sin \left( 2\alpha+ \frac{\pi}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin \alpha \cos \alpha=2 \cdot \frac{2}{ \sqrt{13} } \cdot \frac{3}{ \sqrt{13} }= \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\cos ^2\alpha-\sin ^2\alpha= \frac{9}{13}- \frac{4}{13}= \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ -\sin \left( 2\alpha+ \frac{\pi}{4} \right) =- \left( \sin 2\alpha \cos {\frac{\pi}{4}}+\cos 2\alpha \sin { \frac{\pi}{4} } \right) =\\=- \left( \frac{12}{13} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} + \frac{5}{13} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) = - \left( \frac{17 \sqrt{2} }{26} \right)}\)
i to samo dla wartosci ujemnych?
\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha + \frac{5}{4} \pi \right)}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}= \frac{2}{3}\\ \cos \alpha= \frac{3}{2}\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha+ \left( \frac{3}{2}\sin \alpha \right) ^2=1\\ \frac{13}{4}\sin ^2\alpha=1\\ \sin ^2\alpha= \frac{4}{13}\\ \sin \alpha= \frac{2}{ \sqrt{13} }\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\sin \alpha=- \frac{2}{ \sqrt{13} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{3}{2}\sin \alpha\\ \cos \alpha= \frac{3}{2} \cdot \frac{2}{ \sqrt{13} }= \frac{3}{ \sqrt{13} }\;\;\;lub\;\;\;\cos \alpha=- \frac{3}{ \sqrt{13} }}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin \left( 2\alpha+\pi+ \frac{\pi}{4} \right) =-\sin \left( 2\alpha+ \frac{\pi}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin \alpha \cos \alpha=2 \cdot \frac{2}{ \sqrt{13} } \cdot \frac{3}{ \sqrt{13} }= \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\cos ^2\alpha-\sin ^2\alpha= \frac{9}{13}- \frac{4}{13}= \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ -\sin \left( 2\alpha+ \frac{\pi}{4} \right) =- \left( \sin 2\alpha \cos {\frac{\pi}{4}}+\cos 2\alpha \sin { \frac{\pi}{4} } \right) =\\=- \left( \frac{12}{13} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} + \frac{5}{13} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) = - \left( \frac{17 \sqrt{2} }{26} \right)}\)
i to samo dla wartosci ujemnych?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 15:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obliczyć sinus znając tangens
Nie rozumiem, co poeta chciał powiedzieć.donquixote pisze:\(\displaystyle{ sin(2α+54π)}\) jeśli \(\displaystyle{ tgα=23}\)
\(\displaystyle{ tgα=sinαcosα=2/3cos \alpha}\)
Jeśli poprawisz (masz instrukcję LaTeXa, przyciski Edytuj i Podgląd) to, co napisałeś, to będziemy sprawdzali.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 19:24 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy