Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
CzarnaPanda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2015, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: CzarnaPanda »

Mam dwa równania, tego nie mogę ugryźć
\(\displaystyle{ \cos(x+ \frac{ \pi}{6}) = \sin 2x}\)
i \(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{ \cos 2x}{1- \sin 2x}}\) w tym drugim rozwinąłem prawa cześć do postaci \(\displaystyle{ \frac {( \cos + \sin x)( \cos x - \sin x)}{(\sin x - \cos x)^{2}}}\) Ale w sumie nie wiem co dalej ;/. Jakieś wskazówki?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 20:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: SlotaWoj »

W pierwszym wykorzystaj: \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(x+\frac{\pi}{2}\right)}\) .
CzarnaPanda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2015, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: CzarnaPanda »

Ale tak właściwie to co mi to da? Nie do końca widzę jak tego użyć.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: a4karo »

To najpierw użyj, a potem pytaj
ODPOWIEDZ