Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
CzarnaPanda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2015, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: CzarnaPanda »

Witajcie, mam problem z takim zadaniem. Rozwiąż nierówność wiedząc, że funkcja f jest malejąca
\(\displaystyle{ f(\sin x) < f(\sqrt{3} \cos2x)}\)
W sumie sprowadziłem to do równania kwadratowego \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}\sin^{2}x + \sin x - \sqrt{3} < 0}\)
Wyszły min dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x_1 =- \frac{\sqrt{3}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x_2 = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Pytanie, co teraz? To koniec? przedział \(\displaystyle{ (x_1,x_2)}\) jest odpowiedzią?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2015, o 19:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach w całości. Do tego wszystkie, a nie tylko niektóre.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: Premislav »

No nie, bo sinus jest funkcją okresową. Dostałeś wniosek (obliczeń nie sprawdzałem), że nierówność jest spełniona, kiedy \(\displaystyle{ sin x}\) należy do pewnego przedziału. To teraz popatrz na wykres sinusa i zastanów się, jak się będą powtarzać te przedziały, w których żądana nierówność będzie zachodziła.
CzarnaPanda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2015, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: CzarnaPanda »

\(\displaystyle{ (x1+2k \Pi , x2+2k \Pi )}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: a4karo »

Cała zabawa w tym zadaniu leży w pierwszej linii: po coś jednak napisali, że \(\displaystyle{ f}\) maleje. Gdy się jej pozbywamy musimy pamiętać o ???
CzarnaPanda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2015, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: CzarnaPanda »

Zapewne zmianie znaku?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Funkcja trygonometryczna jako argument funkcji malejącej

Post autor: a4karo »

Dokładnie tak
ODPOWIEDZ