Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Wyznacz wszystkie możliwe wartości \(\displaystyle{ \sin (5x)}\), gdy:
\(\displaystyle{ \sin (\pi-4x)=\cos (6x)}\)
Zupełnie nie wiem jak to ugryźć. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin (\pi-4x)=\sin (4x)}\), ale co dalej...
\(\displaystyle{ \sin (\pi-4x)=\cos (6x)}\)
Zupełnie nie wiem jak to ugryźć. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin (\pi-4x)=\sin (4x)}\), ale co dalej...
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Równanie trygonometryczne
No to mam tak:
\(\displaystyle{ 4x-\frac{\pi}{2}=6x \\
x=-\frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ -4x+\frac{\pi}{2}=6x \\
x=-\frac{\pi}{20}}\)
\(\displaystyle{ 4x-\frac{\pi}{2}=-6x \\
x=\frac{\pi}{20}}\)
\(\displaystyle{ -4x+\frac{\pi}{2}=-6x \\
x=-\frac{\pi}{4}}\)
I co mi to daje? WolframAlpha daje w 5 rozwiązań, a nie 4
\(\displaystyle{ 4x-\frac{\pi}{2}=6x \\
x=-\frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ -4x+\frac{\pi}{2}=6x \\
x=-\frac{\pi}{20}}\)
\(\displaystyle{ 4x-\frac{\pi}{2}=-6x \\
x=\frac{\pi}{20}}\)
\(\displaystyle{ -4x+\frac{\pi}{2}=-6x \\
x=-\frac{\pi}{4}}\)
I co mi to daje? WolframAlpha daje w 5 rozwiązań, a nie 4
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie trygonometryczne
Przeczytaj sobie treść zadania, to będziesz wiedział co ci to daje. Rozwiązań jest nieskończona ilość i najlepiej nie pisać ich w czterech różnych sposobach, tylko w jednej formułce: \(\displaystyle{ 4x-\frac{\pi}{2}=6x+2k\pi}\) dla \(\displaystyle{ k}\) całkowitych (przynajmniej według mnie tak jest najlepiej).
Równanie trygonometryczne
Z tego by wychodziło, że: \(\displaystyle{ x=\mp(k\pi+\frac{\pi}{4})}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \sin (5x)=\mp\bigl(5\pi(k+\frac{1}{4})\bigr)}\)?
czyli:
\(\displaystyle{ \sin (5x)=\mp\bigl(5\pi(k+\frac{1}{4})\bigr)}\)?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ x=-\frac \pi 4 + k \pi}\), po prostu. \(\displaystyle{ k}\) jest całkowite (czyli może być ujemne), więc czasem lecimy w lewo, czasem w prawo.
Ale ten sinus jest zepsuty Podpowiem, że on przyjmuje tylko dwie możliwe wartości. Proponuję szukać go tym wzorem: \(\displaystyle{ \sin (5x)=\sin (4x+x)=\sin(4x) \cdot \cos x + \ldots}\)
Ale ten sinus jest zepsuty Podpowiem, że on przyjmuje tylko dwie możliwe wartości. Proponuję szukać go tym wzorem: \(\displaystyle{ \sin (5x)=\sin (4x+x)=\sin(4x) \cdot \cos x + \ldots}\)
Równanie trygonometryczne
Tak, tak. Też o tym pomyślałem. To wygląda tak?:
\(\displaystyle{ \sin \left( 5x \right) =\sin \left( -\pi+4k\pi \right) \cdot \cos \left( -\frac{\pi}{4}+k\pi \right) +\sin \left( -\frac{\pi}{4}+k\pi \right) \cdot \cos \left( -\pi+4k\pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( 5x \right) =\sin \left( -\pi+4k\pi \right) \cdot \cos \left( -\frac{\pi}{4}+k\pi \right) +\sin \left( -\frac{\pi}{4}+k\pi \right) \cdot \cos \left( -\pi+4k\pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Równanie trygonometryczne
Kurde, próbuję właśnie. No, ale nic. W sensie co mogę tu jeszcze zrobić? Wyciągać 4, czy coś takiego?
\(\displaystyle{ \sin (-\pi+4k\pi)=-\sin (4k\pi) \\
\cos (-\pi+4k\pi)=-\cos (4k\pi)}\)
Tylko to zamieniłem, ale nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ \sin (-\pi+4k\pi)=-\sin (4k\pi) \\
\cos (-\pi+4k\pi)=-\cos (4k\pi)}\)
Tylko to zamieniłem, ale nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie trygonometryczne
Jesteś pewien, że to jest dobrze napisane?
Zamiast robić takie rzeczy, ja polecam skorzystać z okresowości, takiej prawdziwej.
Zamiast robić takie rzeczy, ja polecam skorzystać z okresowości, takiej prawdziwej.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiąż to:
\(\displaystyle{ \sin (x+2\pi) = ? \\
\sin (x+4\pi) = ? \\
\sin (x+6\pi) = ? \\
\sin (x+2k\pi) = ? \\
\sin (x+4k\pi) = ? \\}\)
\(\displaystyle{ \sin (x+2\pi) = ? \\
\sin (x+4\pi) = ? \\
\sin (x+6\pi) = ? \\
\sin (x+2k\pi) = ? \\
\sin (x+4k\pi) = ? \\}\)
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin (x+2\pi) = \sin x \\ \sin (x+4\pi) = \sin x \\ \sin (x+6\pi) = \sin x \\ \sin (x+2k\pi) = \sin x \\ \sin (x+4k\pi) = \sin x \\}\)
I co mogę teraz zrobić?
I co mogę teraz zrobić?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.