Mam banalny problem, ale nie jestem pewna czy dobrze kombinuję:
mam znaleźć kąt, wiedząc, że \(\displaystyle{ tg\alpha;=-1}\)
Jaką miarę ma ten kąt? Mi wychodzi 135° ale też 225°.
funkcja tangens.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
funkcja tangens.
Wartosc tangensa moze przeciez odpowiadac nieskonczenie wielu ilosciom katow. Ja podam kilka kolejnych:
\(\displaystyle{ \alpha\in \{...,-405^{\circ},-225^{\circ},-45^{\circ}, 135^{\circ}, 315^{\circ}, 495^{\circ},...\}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \alpha\in \{...,-405^{\circ},-225^{\circ},-45^{\circ}, 135^{\circ}, 315^{\circ}, 495^{\circ},...\}}\)
POZDRO