Witam. Mam problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.
To jest jej wzór:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ 4x^{2}-4x -12 } }{\arcsin \frac{ x^{2}-10 }{14} }}\)
To są według mnie warunki które powinny się pojawić:
\(\displaystyle{ {\frac{ x^{2}-10 }{14} } \ge -1}\)
\(\displaystyle{ {\frac{ x^{2}-10 }{14} } \le 1}\)
Z tego wynika iż:
\(\displaystyle{ x \in \left\langle -2 \sqrt{6};2 \sqrt{6} \right\rangle}\)
Natomiast z drugim warunkiem mam problem:
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{ x^{2}-10 }{14} \neq 0}\)
Czy jakieś jeszcze warunki powinienem dodać? Jak wyznaczyć tą dziedzinę?
Z góry dziękuję za pomoc.
Wyznaczanie dziedziny funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji
Ostatnio zmieniony 23 lis 2015, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji
Dla \(\displaystyle{ y=0}\)a4karo pisze:Dla jakiego \(\displaystyle{ y}\) mamy \(\displaystyle{ \arcsin y=0}\)?
Zapomniałes o pierwiastku
Ale co mi to daje?
Z pierwiastka wynika:
\(\displaystyle{ x^{2} -x -3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \infty ; \frac{-1- \sqrt{13} }{2} \right\rangle \vee \left\langle \frac{-1+ \sqrt{13} }{2} ; \infty \right\rangle}\)
-- 23 lis 2015, o 18:05 --
Trzeba \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}-10 }{14}}\) przyrównać do zera?