Witam, otóż problem jest następujący, po dość długiej nieobecności w szkole zacząłem odrabiać zaległości i doszedłem do pewnego zadania w książce, którego nie daje rady rozwiązać, a mianowicie:
\(\displaystyle{ a)}\) \(\displaystyle{ \sin 3x\x=\sin 7x\x}\)
\(\displaystyle{ b)}\) \(\displaystyle{ \cos 7x\x=\cos 3x\x}\)
Z góry dziękuję za pomoc, pragnę też dodać iż z powodu nieobecności na lekcjach, równania trygonometryczne są dla mnie czarną magią.
Równania trygonometrzyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Równania trygonometrzyczne.
\(\displaystyle{ \sin\beta=\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+2k\pi \vee \beta=\pi-\alpha+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos\beta=\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+2k\pi \vee \beta=-\alpha+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+2k\pi \vee \beta=\pi-\alpha+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos\beta=\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+2k\pi \vee \beta=-\alpha+2k\pi}\)