Częścią pewnego zadania jest wyrażenie:
\(\displaystyle{ \tg ^{2}(-405^\circ)}\)
Przekształcam:
\(\displaystyle{ \tg ^{2}(-405^\circ)=-\tg^{2}(360^\circ+45^\circ)=-\tg ^{2}(45^\circ)=-(1)^{2}=-1}\)
WolframAlpha podaje, ze to wyrażenie równe jest 1. Chyba, że kwadrat stoi w tym miejscu:
\(\displaystyle{ (-\tg (45^\circ))^{2}}\) ?
Tangens kwadrat ujemnego kąta
- qba83
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 5 razy
Tangens kwadrat ujemnego kąta
Czyli np. przy różnicy dwóch f. trygonometrycznych trzeba odjemnik wziąć w nawias? Np:
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-(\sin ^{2}(x))=\sin ^{3}(x)-(\sin (x) \cdot \sin (x))}\)
a wyrażenie poniżej to de facto iloczyn?
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-\sin ^{2}(x)=\sin ^{3}(x)[-\sin (x) \cdot( -\sin (x))]}\) ?
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-(\sin ^{2}(x))=\sin ^{3}(x)-(\sin (x) \cdot \sin (x))}\)
a wyrażenie poniżej to de facto iloczyn?
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-\sin ^{2}(x)=\sin ^{3}(x)[-\sin (x) \cdot( -\sin (x))]}\) ?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 19:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Tangens kwadrat ujemnego kąta
Nie. Oba te wyrażenia: \(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-(\sin ^{2}(x))}\) i \(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-\sin ^{2}(x)}\) są równe \(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-(\sin (x) \cdot \sin (x))}\).qba83 pisze:Czyli np. przy różnicy dwóch f. trygonometrycznych trzeba odjemnik wziąć w nawias? Np:
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-(\sin ^{2}(x))=\sin ^{3}(x)-(\sin (x) \cdot \sin (x))}\)
a wyrażenie poniżej to de facto iloczyn?
\(\displaystyle{ \sin ^{3}(x)-\sin ^{2}(x)=\sin ^{3}(x)[-\sin (x) \cdot( -\sin (x))]}\) ?
Błąd popełniłeś tutaj:
Powinno być \(\displaystyle{ \tg ^{2}(-405^\circ)=\left( \tg(-405^\circ)\right)^2 =\left( -\tg(360^\circ+45^\circ)\right)^2.}\)qba83 pisze:Przekształcam:
\(\displaystyle{ \tg ^{2}(-405^\circ)=\red-\tg^{2}(360^\circ+45^\circ)}\)
JK