Sprawdź monotoniczność funkcji:\(\displaystyle{ f \left( x \right) =x\arctan x}\)
Pochodna:
\(\displaystyle{ f' \left( x \right) =\arctan x + \frac{x}{1+ x^{2} }}\)
Doprowadziłem to do postaci \(\displaystyle{ f' \left( x \right) = \frac{\arctan x + x^{2}\arctan x +x }{1+ x^{2} }}\)
Potem przyrównałem do zera: \(\displaystyle{ 0=\arctan x+ x^{2}\arctan x+x}\) i nie mam pomysłu co dalej. Proszę o podpowiedź.
Monotoniczność funkcji (cyklometrycznej)
- Vashen
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lis 2015, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Monotoniczność funkcji (cyklometrycznej)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, o 06:57 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 290
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 179 razy
- Pomógł: 5 razy
Monotoniczność funkcji (cyklometrycznej)
Po co ten wspólny mianownik i przyrównywanie do zera?
Policz pochodna funkcji i sprawdz kiedy jest dodatnia a kiedy ujemna.
Policz pochodna funkcji i sprawdz kiedy jest dodatnia a kiedy ujemna.
- Vashen
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lis 2015, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Monotoniczność funkcji (cyklometrycznej)
Przepraszam, ale niepotrzebnie skróciłem treść zadania i wyszło nie tak jak chciałem. Teraz wszystko już poprawione.-- 16 lis 2015, o 21:58 --Podstawiałem \(\displaystyle{ arctgx=t}\), ale nie wiem czy tak można, albo czy to coś da. Wpisałem też tą pochodną w wolfram i zrobiłem to takim sposobem, że można podstawić w pochodnej x=0 oraz zbadać pochodną pochodnej i tym samym wykazać,że pochodna jest cały czas rosnąca.Trzeba też zbadać lim, wyjdą one od -nieskończoności do +nieskończoności.Wtedy wiemy że przetnie oś odciętych tylko raz. Nie wiem czy to jest dobry sposób, jest taki typowo zgadywany. Czy ma ktoś jakiś inny pomysł?