Wyznacz \(\displaystyle{ x}\) dla ktorych zachodzi:
\(\displaystyle{ \arctan x+\arctan \frac{1-x}{1+x}= \frac{ \pi }{4}}\)
Bez użycia pochodnych.
Prosze o wskazówki co kolejno tutaj robić.
Rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Rownanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 16 lis 2015, o 17:08 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Rownanie trygonometryczne
Może z definicji obiektów, którymi się posługujesz? \(\displaystyle{ \arctg x}\) to takie \(\displaystyle{ \alpha}\) z przedziału \(\displaystyle{ \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\), że \(\displaystyle{ \tg \alpha=x}\). Podobnie z \(\displaystyle{ \arctg \frac{1-x}{1+x}}\). Masz takie kąty \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) z przedziału j.w.
że \(\displaystyle{ \tg( \alpha+\beta)=\tg \frac{\pi}{4}}\).
Wzorek na tangens sumy:
\(\displaystyle{ \tg(\alpha+\beta)= \frac{\tg \alpha +\tg \beta}{1-\tg \alpha\tg\beta}}\)
I jakaś tam okresowość tangensa.
EDIT: głupotę palnąłem, edytowane.
że \(\displaystyle{ \tg( \alpha+\beta)=\tg \frac{\pi}{4}}\).
Wzorek na tangens sumy:
\(\displaystyle{ \tg(\alpha+\beta)= \frac{\tg \alpha +\tg \beta}{1-\tg \alpha\tg\beta}}\)
I jakaś tam okresowość tangensa.
EDIT: głupotę palnąłem, edytowane.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy