Witam!
Mam do policzenia \(\displaystyle{ \arcsin(x)}\) ale \(\displaystyle{ x}\) jest większe od \(\displaystyle{ 1}\). Żaden kalkulator mi tego nie przyjmuje. Musi być jakiś sposób bo \(\displaystyle{ \arcsin(1)=90^{\circ}}\), a mój kąt zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ 270-280}\) stopni.
Proszę o pomoc! Pozdr.
arcsin dla x większego od 1
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
arcsin dla x większego od 1
Na podstawie pomiaru napięcia Halla dla konkretnych wartości napięcia \(\displaystyle{ I_S}\) mam policzyć kąt ustawiony na hallotronie. Po przekształceniu odpowiednich wzorów wychodzi mi wzór:
\(\displaystyle{ \alpha = \arcsin \left( \frac{U_H}{\gamma \cdot I_S \cdot B_0}\right)}\)
Po podstawieniu przykładowych danych wychodzi np. 1,476.
\(\displaystyle{ \alpha = \arcsin \left( \frac{U_H}{\gamma \cdot I_S \cdot B_0}\right)}\)
Po podstawieniu przykładowych danych wychodzi np. 1,476.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy