czy sin(alfa) może się równać -(i/sin(beta)) ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
leviatan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 lip 2007, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

czy sin(alfa) może się równać -(i/sin(beta)) ?

Post autor: leviatan »

Prosze o pomoc:
czy sin(alfa) może się równać -(1/sin(beta)) ?
czy cos(alfa) może się równać 1/sin(beta) ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

czy sin(alfa) może się równać -(i/sin(beta)) ?

Post autor: Tristan »

Po pierwsze zapoznaj się z LaTeX-em.
A po drugie, to odpowiedzi na obydwa Twoje pytania są pozytywne. W pierwszym przypadku otrzymujemy, że ma zachodzić równość \(\displaystyle{ \sin \sin \beta=-1}\). Jeśli więc będzie \(\displaystyle{ \sin =1 \sin \beta=-1}\), to równość będzie zachodzić.
W drugim przypadku podobnie, wystarczy wziąć \(\displaystyle{ \cos =1 \sin \beta=1}\).
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

czy sin(alfa) może się równać -(i/sin(beta)) ?

Post autor: Lorek »

Ja może dodam jeszcze, że z tego nawet nietrudno jest wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\), bo dla 1 przykładu możliwe jest tylko
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin\alpha=1\\\sin\beta=-1\end{cases}\vee \begin{cases}\sin\alpha=-1\\\sin\beta=1\end{cases}}\)
i podobnie w 2.
ODPOWIEDZ