Witam, jak rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 2\sin x + \cos \frac{2x}{3} + 3 = 0}\)
Bardzo proszę o pomoc
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 10 lis 2015, o 00:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2 \sin x + \cos \frac{2x}{3} =- 3}\)
Powyższe równanie może mieć rozwiązanie tylko wtedy gdy
\(\displaystyle{ \sin x=-1 \wedge \cos \frac{2x}{3}=-1}\)
A te równania i część wspólną ich rozwiązań pewnie potrafisz policzyć.
Powyższe równanie może mieć rozwiązanie tylko wtedy gdy
\(\displaystyle{ \sin x=-1 \wedge \cos \frac{2x}{3}=-1}\)
A te równania i część wspólną ich rozwiązań pewnie potrafisz policzyć.