Jak to policzyć nie korzystając ze wzorów na różnicę sinusów?
\(\displaystyle{ \sin5x - \sin3x= 0}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Nie znam tych wzorów. Chciałabym jakiś sposób na rozwiązanie przy pomocy podstawowych wzorów i własności trygonometrycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne
Wzory Eulera? E tam, ja bym rozwinął w szereki potęgowe (specjalnie napisałem "szereki", zamiast "szeregi", to żart).
Ma być \(\displaystyle{ \sin 5x=\sin 3x}\), toteż
\(\displaystyle{ 5x=3x+2k\pi \vee 5x=\pi-3x+2k\pi}\),
\(\displaystyle{ k \in \ZZ}\)
Ma być \(\displaystyle{ \sin 5x=\sin 3x}\), toteż
\(\displaystyle{ 5x=3x+2k\pi \vee 5x=\pi-3x+2k\pi}\),
\(\displaystyle{ k \in \ZZ}\)