\(\displaystyle{ \arctan \left( \tg \frac{7}{8} \pi \right) +\arctan \left( \tg \frac{ \pi }{8} \right) =}\)
Jak to zrobić?
Arcus tangens
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 22 lis 2014, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Arcus tangens
Ostatnio zmieniony 5 lis 2015, o 17:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Arcus tangens
Równość: \(\displaystyle{ \alpha =\arctan \left( \tg \alpha \right)}\) jest prawdziwa tylko dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left( - \ \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right)}\)
By z niej skorzystać do Twojego argumentu dodaj/odejmij taką ilość wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\) aby był z powyższego przedziału.
\(\displaystyle{ \arctan \left( \tg \frac{7}{8} \pi \right) +\arctan \left( \tg \frac{ \pi }{8} \right) =
\arctan \left( \tg \frac{-\pi}{8} \right) +\arctan \left( \tg \frac{ \pi }{8} \right) =\frac{-\pi}{8}+\frac{\pi}{8}=0}\)
By z niej skorzystać do Twojego argumentu dodaj/odejmij taką ilość wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\) aby był z powyższego przedziału.
\(\displaystyle{ \arctan \left( \tg \frac{7}{8} \pi \right) +\arctan \left( \tg \frac{ \pi }{8} \right) =
\arctan \left( \tg \frac{-\pi}{8} \right) +\arctan \left( \tg \frac{ \pi }{8} \right) =\frac{-\pi}{8}+\frac{\pi}{8}=0}\)