Witam wszystkich jak mam obliczyc ile wynosi \(\displaystyle{ x}\) :
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
Inny sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
Inny sinus
Ostatnio zmieniony 5 lis 2015, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
Inny sinus
Własnie teraz mam funkcje cyklometryczne dzięki , to przecież oczywiste :3 Zna ktoś może dobre strony,filmy, przykłady do ćwiczenia fukncji cyklometrycznych, mam na myśli nierówności równości itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Inny sinus
Zgadza się. To będzie nieskończenie wiele rozwiązań postaci:Nie jest to jedyne rozwiązanie.
\(\displaystyle{ x=\arcsin \frac{\sqrt5}{5}+2k\pi \ \vee \ x=\left( \pi -\arcsin \frac{\sqrt5}{5} \right)+2k\pi, \ k\in\mathbb{Z}}\).
Można to wykombinować, rysując wykres, bo \(\displaystyle{ \sin x}\) ma okres \(\displaystyle{ 2\pi}\), a poza tym \(\displaystyle{ \sin(\pi-x)=\sin x}\) (wartości się powtarzają).