Sinus z podwojonego arcus sinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 22 lis 2014, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Jak rozwiązać?
\(\displaystyle{ \sin (2\arcsin x)=}\)
\(\displaystyle{ \sin (2\arcsin x)=}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2015, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 22 lis 2014, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Doszedłem do \(\displaystyle{ 2x \cdot \sqrt{1-\sin ^{2} }(\arcsin x)}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2015, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Całe wyrażenie \(\displaystyle{ 1 - \sin ^{2}\left( \arcsin(x)\right)}\) powinno być pod pierwiastkiem. I wtedy odpowiedź to: \(\displaystyle{ 2x \sqrt{1 - x ^{2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 22 lis 2014, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Inny przykład. \(\displaystyle{ \sin (\arccos \frac{1}{x})= \sqrt{\left( 1-\cos ^2x\right)\left( \arccos \frac{1}{x} \right) }= \sqrt{1- \frac{1}{x^2} }}\)
Poprawnie?
Poprawnie?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2015, o 14:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
???? A cóż ma znaczyć to wyrażenie w środku???
\(\displaystyle{ \sin (\arccos \frac{1}{x})=\red { \sqrt{\left( 1-\cos ^2x\right)\left( \arccos \frac{1}{x} \right) }}= \sqrt{1- \frac{1}{x^2} }}\)
Nie ma ono sie nijak do lewej, ani tym bardziej do prawej strony
\(\displaystyle{ \sin (\arccos \frac{1}{x})=\red { \sqrt{\left( 1-\cos ^2x\right)\left( \arccos \frac{1}{x} \right) }}= \sqrt{1- \frac{1}{x^2} }}\)
Nie ma ono sie nijak do lewej, ani tym bardziej do prawej strony
Ostatnio zmieniony 5 lis 2015, o 14:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
\(\displaystyle{ \sqrt{1 - \frac{1}{x ^{2}} } = \sqrt{ 1-\cos ^{2}\left( \arccos \left( \frac{1}{x} \right) \right) }= \sqrt{\sin ^{2}\left( \arccos\left( \frac{1}{x} \right) \right) }=\left| \sin\left( \arcsin\left( \frac{1}{x} \right) \right) \right|= \sin\left( \arcsin\left( \frac{1}{x} \right) \right)}\)
Ostatnia równość wynika z faktu, że wyrażenie \(\displaystyle{ f(x) = \sin\left( \arcsin\left( \frac{1}{x} \right) \right)}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0 \le f(x) \le 1}\)
Ostatnia równość wynika z faktu, że wyrażenie \(\displaystyle{ f(x) = \sin\left( \arcsin\left( \frac{1}{x} \right) \right)}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0 \le f(x) \le 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Czyżby? Wylicz to dla \(\displaystyle{ x=-2}\).Ostatnia równość wynika z faktu, że wyrażenie \(\displaystyle{ f(x) = \sin\left( \arcsin\left( \frac{1}{x} \right) \right)}\)przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0 \le f(x) \le 1}\)
Generalnie równośc jest prawdziwa na pewnym podzbiorze dziedziny lewej strony (która nota bene warto było wyznaczyć przed wykonaniem jakichkolwiek rachunków.
Zwróćcie uwagę na drobną subtelność: trzy posty temu pojawiło się nie wiadomo skąd \(\displaystyle{ (1-\cos^2 x)}\)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Sinus z podwojonego arcus sinusa.
Tę subtelność z początku potraktowałem jako omyłkowo postawiony nawias (zamiast napisać \(\displaystyle{ \sqrt{ 1-\cos ^{2}\left( \arccos \left( \frac{1}{x} \right) \right)}}\) zostało napisane \(\displaystyle{ \sqrt{\left( 1-\cos ^{2}\right) \left( \arccos \left( \frac{1}{x} \right) \right)}}\)), choć w sumie tak czy tak chyba trzeba było zareagować. Nie zauważyłem tego \(\displaystyle{ x}\) przy cosinusie, który to już faktycznie całkowicie namieszał. Co do dziedziny, kolejne przoczenie z mojej strony - oczywiście rozpatrujemy \(\displaystyle{ x \in \left[ 0, 1\right]}\). Przepraszam za nieuwagę.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 15:46 przez Yelon, łącznie zmieniany 1 raz.