Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{4}{\cos ^{2}x} - \frac{3}{\sin 2x} - 2 = 0}\)
Wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ \ctg x = \frac{4}{3}}\)
Co dalej?
Wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ \ctg x = \frac{4}{3}}\)
Co dalej?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2015, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{4}{3}=\frac{\cos x}{\sin x} \\ \cos^2 x+\sin^2 x=1 \end {cases}}\)
Masz taki układ równań do rozwiązania.
Masz taki układ równań do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równania trygonometryczne
Jakim cudem? Pokaż obliczenia.studentkaagh pisze:\(\displaystyle{ \frac{4}{\cos ^{2}x} - \frac{3}{\sin 2x} - 2 = 0}\)
Wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ \ctg x = \frac{4}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2015, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne
Pomnożyłam przez \(\displaystyle{ - \cos ^{2} x}\) ale rozumiem że nie wolno mi było.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2015, o 23:27 przez studentkaagh, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równania trygonometryczne
No to pomnóżmy:
\(\displaystyle{ \cos^2x \cdot \frac{4}{\cos ^{2}x} -\cos^2x \cdot \frac{3}{\sin2x} - 2 \cdot \cos^2x = 0}\)
\(\displaystyle{ 4- \frac{3\cos x}{2\sin x} -2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 4- \frac{3}{2}\ctg x -2\cos^2 x=0}\)
Jak widać, nie wychodzi to, co wyliczyłaś. -- 2 lis 2015, o 22:27 --Zrób tak:
Weź równanie
\(\displaystyle{ 4- \frac{3\cos x}{2\sin x} -2\cos^2x=0}\)
i przedstaw w nim wszystkie funkcje trygonometryczne jako tangens połówki kąta. Dostaniesz równanie wymierne zmiennej pomocniczej \(\displaystyle{ t=\tg \frac{1}{2} x}\)
Odwagi!
P.S.:
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{2 \mbox{tg}\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \mbox{tg} x=\frac{2\mbox{tg}\frac{x}{2}}{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x \cdot \frac{4}{\cos ^{2}x} -\cos^2x \cdot \frac{3}{\sin2x} - 2 \cdot \cos^2x = 0}\)
\(\displaystyle{ 4- \frac{3\cos x}{2\sin x} -2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 4- \frac{3}{2}\ctg x -2\cos^2 x=0}\)
Jak widać, nie wychodzi to, co wyliczyłaś. -- 2 lis 2015, o 22:27 --Zrób tak:
Weź równanie
\(\displaystyle{ 4- \frac{3\cos x}{2\sin x} -2\cos^2x=0}\)
i przedstaw w nim wszystkie funkcje trygonometryczne jako tangens połówki kąta. Dostaniesz równanie wymierne zmiennej pomocniczej \(\displaystyle{ t=\tg \frac{1}{2} x}\)
Odwagi!
P.S.:
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{2 \mbox{tg}\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}{1+\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \mbox{tg} x=\frac{2\mbox{tg}\frac{x}{2}}{1-\mbox{tg}^2\frac{x}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równania trygonometryczne
Dziękuję za dodanie odwagi
Rozumiem juz metodę. Musiałam się gdzieś pomylić w przekształceniach. Mam takie pytanie : Czy dało by się dalej rozwiązać to równanie jedynie przy pomocy podstawowych funkcji trygonometryczne ? Bez wzorów na połówkę kąta tangensa?
Rozumiem juz metodę. Musiałam się gdzieś pomylić w przekształceniach. Mam takie pytanie : Czy dało by się dalej rozwiązać to równanie jedynie przy pomocy podstawowych funkcji trygonometryczne ? Bez wzorów na połówkę kąta tangensa?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równania trygonometryczne
Nie mam na to sensownego pomysłu. Można próbować graficznie. Popatrzmy na równanie:
\(\displaystyle{ 4- \frac{3}{2}\ctg x -2\cos^2 x=0}\)
i napiszmy je tak:
\(\displaystyle{ 4 -2\cos^2 x=\frac{3}{2}\ctg x}\)
Teraz rysujemy funkcje
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{2}\ctg x}\)
\(\displaystyle{ g(x)=4-2\cos^2x}\)
I patrzymy, gdzie się wykresy przecinają.
Spróbuj to narysować w programie Graph . Ustaw na osi x jednostki będące wielokrotnościami \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ 4- \frac{3}{2}\ctg x -2\cos^2 x=0}\)
i napiszmy je tak:
\(\displaystyle{ 4 -2\cos^2 x=\frac{3}{2}\ctg x}\)
Teraz rysujemy funkcje
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{2}\ctg x}\)
\(\displaystyle{ g(x)=4-2\cos^2x}\)
I patrzymy, gdzie się wykresy przecinają.
Spróbuj to narysować w programie Graph . Ustaw na osi x jednostki będące wielokrotnościami \(\displaystyle{ \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{4}{\cos ^{2}x} - \frac{3}{\sin 2x} - 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ 4-\frac{3}{2\sin x}-2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 2+\frac{3}{2\sin x}+2-2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 2-\frac{3}{2\sin x}+2\sin^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 4\sin^3x+4\sin x-3=0}\)
To równanie nie ma "porządnych" rozwiązań. Przybliżone to \(\displaystyle{ \sin x=.5673}\)
\(\displaystyle{ 4-\frac{3}{2\sin x}-2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 2+\frac{3}{2\sin x}+2-2\cos^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 2-\frac{3}{2\sin x}+2\sin^2x=0}\)
\(\displaystyle{ 4\sin^3x+4\sin x-3=0}\)
To równanie nie ma "porządnych" rozwiązań. Przybliżone to \(\displaystyle{ \sin x=.5673}\)