wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
domatury
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sie 2015, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

wykres funkcji

Post autor: domatury »

Mam takie zadanie w zbiorze zadań maturalnych:

Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x^{\sqrt{|\cos x|-1}}}\)

Wyszło mi, że \(\displaystyle{ f(x)=\cos 1}\) gdzie \(\displaystyle{ x=k \pi, k \in C, k\neq 0}\)

No i tu nie bardzo rozumiem jak mam to narysować - będą to pojedyncze punkty o odciętych będących niezerowymi i całkowitymi wielokrotnościami \(\displaystyle{ \pi}\) i o rzędnych \(\displaystyle{ \cos 1}\). Z początku myślałem, że mogłem źle odczytać tę funkcją i że chodziło o \(\displaystyle{ f(x)=(\cos x)^{\sqrt{|\cos x|-1}}}\), ale w odpowiedziach mam dziedzinę podaną taką jak wyznaczyłem, więc nie o tę funkcję chodzi. Pytanie jest jak to powinienem zaznaczyć aby nie stracić punktów na maturze gdyby było tego typu zadanie - mam zaznaczyć \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) na osi rzędnych i dać komentarz, że wartość \(\displaystyle{ \cos(1)}\) jest przyjmowana "trochę powyżej"? I podobnie w kwestii odciętych?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wykres funkcji

Post autor: kropka+ »

Nie musisz używać cyfr do zaznaczania odciętych i rzędnych. \(\displaystyle{ \pi}\) i \(\displaystyle{ \cos 1}\) to też liczby. Na wykresie możesz zachować przybliżone proporcje pomiędzy tymi liczbami - np. sześć kratek to \(\displaystyle{ \pi}\) a jedna kratka to \(\displaystyle{ \cos 1}\)
ODPOWIEDZ