Funkcje cyklometryczne - zadania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Chivolta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jurków
Podziękował: 18 razy

Funkcje cyklometryczne - zadania

Post autor: Chivolta »

Witam!
Mam kilka zadań z funkcji cyklometrycznych. Zrobiłem wszystkie, tylko nie wiem czy poprawne są wyniki. Jeżeli coś się nie zgadza, to wrzucę rozwiązania.

\(\displaystyle{ 1. 2\arcsin (-1) - 2\arccos (0) + 4\arccot (-1) + \arccot ( \sqrt{3} ) = - \frac{13 \pi }{12}}\)
\(\displaystyle{ 2. 4\arcsin (\cos (\arccot (0)) = 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ 3. \cos (3\arcsin ( \frac{ \sqrt{3} }{2} ) + \arccos (- \frac{1}{2} )) = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 4. \tg ( 2\arccot (1) - \arccot ( \sqrt{3} ) ) = \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2015, o 16:52 przez Chivolta, łącznie zmieniany 3 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Funkcje cyklometryczne - zadania

Post autor: a4karo »

Wrzuć sobie to do wolframa.

Drugie jest cokolwiek bez sensu
ODPOWIEDZ