Oblicz \(\displaystyle{ \sin( \alpha + \beta )}\) i \(\displaystyle{ \cos( \alpha + \beta )}\), jeśli:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{3}, \cos \beta = \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}; \pi \right), \beta \in \left( \frac{3 \pi }{2};2 \pi \right)}\)
Sinus i cosinus sumy kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Sinus i cosinus sumy kątów
Wykorzystaj wzory na sinus i cosinus sumy.
Aby znaleźć brakujące \(\displaystyle{ \cos\alpha, \sin\beta}\) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
Aby znaleźć brakujące \(\displaystyle{ \cos\alpha, \sin\beta}\) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.