Dzień dobry.
Mam takie zadania:
\(\displaystyle{ \left( a \right) : \cos \left( 2x - \frac{ \pi }{6} \right) - \cos \left( x + \frac{ \pi }{6} \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( b \right) : \tg \left( 2x \right) = \tg \left( 3x - \frac{ \pi }{6} \right)}\)
Próbowałem rozwiązać pierwsze wzorami na \(\displaystyle{ \cos \left( a-b \right)}\) i \(\displaystyle{ \cos \left( a+b \right)}\), jednak bez rezultatów.
Proszę o pomoc, bądź wskazówki.
PS. Zadania pochodzą ze zb. zadań dla kl. 1 liceum, autorstwa "Kłaczkow, Kurczab, Świda"
Równanie tangensa i cosunusa z z różnymi argumentami
-
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie tangensa i cosunusa z z różnymi argumentami
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 18:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
Równanie tangensa i cosunusa z z różnymi argumentami
Skorzystaj z tożsamości:
\(\displaystyle{ \cos x - \cos y = -2 \sin \frac{x+y}{2}\sin\frac{x-y}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg x - \tg y= \frac{\sin \left( x-y\right) }{\cos x \cos y}}\)
\(\displaystyle{ \cos x - \cos y = -2 \sin \frac{x+y}{2}\sin\frac{x-y}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg x - \tg y= \frac{\sin \left( x-y\right) }{\cos x \cos y}}\)
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3844
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Równanie tangensa i cosunusa z z różnymi argumentami
A nie lepiej po prostu stwierdzić, że tangens dla różnych argumentów przyjmuje tę samą wartość jeśli te argumenty różnią się o całkowitą wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\)? Podobnie z cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Równanie tangensa i cosunusa z z różnymi argumentami
Z kosinusem to raczej tak sobie...AiDi pisze:A nie lepiej po prostu stwierdzić, że tangens dla różnych argumentów przyjmuje tę samą wartość jeśli te argumenty różnią się o całkowitą wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\)? Podobnie z cosinusem.