Hej Mam takie zadanie:
oblicz \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) jeśli \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha =\frac{1}{2}}\)
Sin2alfa wzór jak przekształcić?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Sin2alfa wzór jak przekształcić?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 15:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Sin2alfa wzór jak przekształcić?
ok, juz wiem
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 14:25 przez donquixote, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 98 razy
Sin2alfa wzór jak przekształcić?
Coś słabo podnosisz do kwadratu. Skorzystaj ze wzoru na kwadrat różnicy... Druga równość nie wiem skąd jest. Trzecią równość nie wiem skąd wziąłeś ale jest prawdziwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Sin2alfa wzór jak przekształcić?
ok, jest tak:
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha -2\sin \alpha \cos \alpha + \cos ^{2}\alpha =\frac{1}{4}}\)
już dalej rozumiem, dzięki !
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha -2\sin \alpha \cos \alpha + \cos ^{2}\alpha =\frac{1}{4}}\)
już dalej rozumiem, dzięki !
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 15:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .