Witam mam pytanie odnośnie przekształcania wykresu funkcji, mianowicie jaka jest kolejność przekształcania wykresy, czyli mam funkcje:
1.\(\displaystyle{ f_{x}=2\sin(3x+\pi)+1}\)
2.\(\displaystyle{ f_{x}=|2\sin3x|}\)
3.\(\displaystyle{ f_{x}=2\sin|2x|-1}\)
I teraz jak po kolei mam rysować funkcje wychodząc od podstawowych, aby dojść do tych powyżej/
Dziękuje za wytłumaczenie
Przekształcanie wykresu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Przekształcanie wykresu funkcji
1. \(\displaystyle{ \sin \left( x \right)}\)
2. \(\displaystyle{ \sin \left( 3x \right)}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \left( 3x + \pi \right)}\)
4. \(\displaystyle{ 2 \sin \left( 3x + \pi \right)}\)
5. \(\displaystyle{ 2 \sin \left( 3x + \pi \right) + 1}\)
Pozostałe analogicznie.
2. \(\displaystyle{ \sin \left( 3x \right)}\)
3. \(\displaystyle{ \sin \left( 3x + \pi \right)}\)
4. \(\displaystyle{ 2 \sin \left( 3x + \pi \right)}\)
5. \(\displaystyle{ 2 \sin \left( 3x + \pi \right) + 1}\)
Pozostałe analogicznie.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, o 21:02 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.