Wyraź \(\displaystyle{ \sin x, \cos x}\) i \(\displaystyle{ \tg x}\) za pomocą \(\displaystyle{ t = \tg \frac{x}{2}}\)
Zaczynając, np. od \(\displaystyle{ \sin x}\), mam po prostu to \(\displaystyle{ t}\) podstawić pod wzór?
\(\displaystyle{ \sin x=\tg x \cdot \cos x}\).
Prosiłbym o jakąś wskazówkę.
Wyraź x.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 29 lis 2014, o 17:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Wyraź x.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2015, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.