Tak jak w temacie.
\(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \frac{2x}{1+x}}\)
Dziedzine mam \(\displaystyle{ \left\langle -\frac13,1\right\rangle}\)
Przeciwdziedziną będzie: \(\displaystyle{ \left[ - \frac{ \pi }{2} , \frac{\pi}{2} \right]}\) ???
Jeśli nie to jak ją obliczyć ?
Dziedzina i przeciwdziedzina
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Dziedzina i przeciwdziedzina
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 19:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Dziedzina i przeciwdziedzina
Tak, ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła, więc ma własność Darboux, na końcach przedziałów przyjmuje wartości \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), więc przyjmuje wszystkie pośrednie.
Co więcej, jeśli \(\displaystyle{ g(x) = \frac{2x}{1+x}}\), to wtedy
\(\displaystyle{ g'(x) = \frac{2}{(1+x)^2}}\), zatem \(\displaystyle{ g}\) jest funkcją ściśle rosnącą, a \(\displaystyle{ g\left(-\frac{1}{3}\right) = -1}\), oraz \(\displaystyle{ g(1) = 1}\).
To znaczy, że przeciwdziedziną będzie zbiór \(\displaystyle{ \lbrace \arcsin(x): x\in[-1,1]\rbrace = \left[ \frac{-\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right]}\)
Pozdrawiam
Co więcej, jeśli \(\displaystyle{ g(x) = \frac{2x}{1+x}}\), to wtedy
\(\displaystyle{ g'(x) = \frac{2}{(1+x)^2}}\), zatem \(\displaystyle{ g}\) jest funkcją ściśle rosnącą, a \(\displaystyle{ g\left(-\frac{1}{3}\right) = -1}\), oraz \(\displaystyle{ g(1) = 1}\).
To znaczy, że przeciwdziedziną będzie zbiór \(\displaystyle{ \lbrace \arcsin(x): x\in[-1,1]\rbrace = \left[ \frac{-\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right]}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 19:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Dziedzina i przeciwdziedzina
Dziękuje.
jutrvy,
Jest jakiś łatwy sposób na obliczanie przeciwdziedziny ?
Czyli nieważne co będzie po arcsin to i tak przeciwdziedzina sie nie zmieni ?
jutrvy,
Jest jakiś łatwy sposób na obliczanie przeciwdziedziny ?
Czyli nieważne co będzie po arcsin to i tak przeciwdziedzina sie nie zmieni ?
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Dziedzina i przeciwdziedzina
Ważne! Rozumiem, że przeciwdziedzinę rozumiesz, jako zbiór \(\displaystyle{ \lbrace f(x): x\in D\rbrace}\), gdzie \(\displaystyle{ D}\) to dziedzina. To są "wszystkie możliwe wartości funkcji" \(\displaystyle{ f}\). Chodzi po prostu o to, że my mamy do czynienia ze złożeniem funkcji, dlatego badałem \(\displaystyle{ g}\), żeby wiedzieć, jak zachowuje się argument \(\displaystyle{ \arcsin}\), żeby móc określić wszystkie możliwe wartości \(\displaystyle{ f}\) dla \(\displaystyle{ g(x)}\). Ok?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy