Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3sinx = 2 cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 3sinx - 2 cos^{2}x = 0
cos^{2}x = z
- z^{2}+ 3sinx = 0
\Delta = 9}\)
\(\displaystyle{ z_{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ cos x = 3 cosx = 0}\)
czyli jedynym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ cosx= 0}\), czyli
\(\displaystyle{ x ( \frac{\pi}{2} + 2k\pi}) , (\frac{3}{2}\pi}+2k\pi})}\)
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem ?
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
rozwiąż równanie
Nie bardzo
\(\displaystyle{ 3 \sin x = 2 (1 - \sin^2 x)\\
2 \sin^2 x + 3 \sin x - 2 = 0\\
t = \sin x \quad t [-1,1]\\
2t^2 + 3 t - 2 = 0 ( t = -2 \ \ \ \ t = \frac{1}{2} ) \ \ t [-1,1] t= \frac{1}{2}\\
\sin x = \frac{1}{2} \sin x = \sin ft( \frac{\pi}{6} + 2 k \pi \right) \ \ \ \ \sin x = \sin ft( \frac{5}{6}\pi + 2 k \pi \right) \\
x = \frac{\pi}{6} + 2 k \pi \ \ \ \ x = \frac{5}{6}\pi + 2 k \pi , \quad k \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin x = 2 (1 - \sin^2 x)\\
2 \sin^2 x + 3 \sin x - 2 = 0\\
t = \sin x \quad t [-1,1]\\
2t^2 + 3 t - 2 = 0 ( t = -2 \ \ \ \ t = \frac{1}{2} ) \ \ t [-1,1] t= \frac{1}{2}\\
\sin x = \frac{1}{2} \sin x = \sin ft( \frac{\pi}{6} + 2 k \pi \right) \ \ \ \ \sin x = \sin ft( \frac{5}{6}\pi + 2 k \pi \right) \\
x = \frac{\pi}{6} + 2 k \pi \ \ \ \ x = \frac{5}{6}\pi + 2 k \pi , \quad k \mathbb{C}}\)