Jak narysować wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
k221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 23 sie 2015, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy

Jak narysować wykres funkcji

Post autor: k221 »

Jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ \cos ^{3}x}\). czy będzie to taki sam wykres jak \(\displaystyle{ \cos x}\), tylko 3 razy węższy?
Ostatnio zmieniony 4 paź 2015, o 17:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak narysować wykres funkcji

Post autor: Althorion »

Nie. Trzy razy węższy byłby wykres \(\displaystyle{ \cos (3x)}\).

Wykres \(\displaystyle{ \cos^3 (x)}\) wygląda tak:
AU
AU
o3TPFWU.png (15.85 KiB) Przejrzano 75 razy
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Jak narysować wykres funkcji

Post autor: athame »

Mógłbyś jeszcze podpisać osie, bo tak to można się tylko domyślać o jakie wartości chodzi...

Zobacz tu:
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak narysować wykres funkcji

Post autor: Althorion »

athame pisze:Mógłbyś jeszcze podpisać osie, bo tak to można się tylko domyślać o jakie wartości chodzi...
Racja. Trochę przesadziłem z kadrowaniem .
ODPOWIEDZ