Udowodnij że wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos (a - x)( \sin a \cos x + \cos a \sin x ) - \cos (a + x)( \sin a \cos x - \cos a \sin x )}\) nie zależy do \(\displaystyle{ x}\)
Wartość wyrażenia
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Wartość wyrażenia
Źle przepisałeś przykład. W rozwiązaniu napisałem tak jak prawdopodobnie powinno być. Wystarczy skorzystać kilkakrotnie ze wzoru na sinus sumy i różnicy kątów.
rozw: