rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mariusz123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 40 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Mariusz123 »

Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ sinx+cosx}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{cosx}}\)

\(\displaystyle{ x }\) \(\displaystyle{ }\)

Proszę o rozwiązanie tego równania krok po kroku
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ \mathbb{D}: \cos x 0 \ x \\ \mathbb{D}: x \\ \sin x \cos x + \cos^2 x=1 \\ \sin x \cos x=1-\cos^2 x \\ \sin x \cos x=\sin^2 x \\ \sin x \cos x - \sin^2 x=0 \\ \sin x (\cos x - \sin x)=0 \\ \sin x=0 \cos x=\sin x \\ x \lbrace{0, \frac{\pi}{4}, \pi, \frac{5\pi}{4}, 2\pi \rbrace}\)
ODPOWIEDZ