Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kalkulatorek »

Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania.
Jego szukaną jest kąt \(\displaystyle{ \theta}\)

\(\displaystyle{ h\cos ^2\theta - l\sin \theta\cos \theta = \frac{1}{2} \frac{gl^2}{v_{0}^2}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, o 20:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ \cos^{2}\theta = \frac{1}{\tg^{2}\theta+1}}}\)

\(\displaystyle{ \sin\theta\cos\theta = \frac{\tg\theta}{\tg^{2}\theta+1}}\)

Pozostaje równanie kwadratowe po podstawieniu \(\displaystyle{ t=\tg\theta}}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, o 21:13 przez jarek4700, łącznie zmieniany 2 razy.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kalkulatorek »

Nie rozumiem, gdzie podziały się te wszystkie zmienne
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: jarek4700 »

Ja tylko pokazuje co należy wpisać w tamtym równaniu zamiast \(\displaystyle{ \cos ^{2}\theta}\) i \(\displaystyle{ \sin \theta\cos \theta}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kalkulatorek »

Rozumiem
A mógłbyś, proszę, wytłumaczyć, w jaki sposób doszedłeś do takich przekształceń?
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: jarek4700 »

Jak będziesz liczył całki z funkcjami trygonometrycznymi na studiach to na pamięć będziesz znał takie rzeczy.

A sprawdzić że tak jest zawsze możesz.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, o 21:25 przez jarek4700, łącznie zmieniany 2 razy.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kalkulatorek »

Dziękuję bardzo. Dzięki Waszej pomocy rozwiązałem najtrudniejsze zadanie z fizyki, z jakim się w życiu zmierzyłem
ODPOWIEDZ