Mam udowodnić takie równanie:
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha \cos \alpha - \cos 2 \alpha \sin 3 \alpha = -\cos 4 \alpha \sin \alpha}\)
Miałem pomysł, żeby \(\displaystyle{ \sin 3 \alpha = \sin ( \alpha + 2 \alpha)}\) rozpisać to wzorem z tablic, ale niestety się nie zsumowało ;/
Może jakieś delikatne sugestie ;p?
Dowód trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 lis 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
Dowód trygonometria
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2015, o 21:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.