Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Cerisanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 wrz 2015, o 18:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Cerisanka »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 2(\sin x+\cos x)=\tg x+1}\)

Zaczęłam robić:

\(\displaystyle{ 2(\sin x+\cos x)- \frac{\sin x-\cos x}{\cos x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{2\cos x(\sin x+\cos x)-\sin x-\cos x}{\cos x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{2\sin x\cos x+2\cos ^{2}x-\sin x-\cos x}{\cos x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x+2(1-\sin ^{2}x)-\sin x-\cos x}{\cos x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x+2-2\sin ^{2}x-\sin x-\cos x }{\cos x}=0}\)


I tutaj stanęłam nie wiem co z tym zrobić. W ogóle potrzebne były te wszystkie przekształcenia?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2015, o 18:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: bosa_Nike »

Może lepiej byłoby na początku pomnożyć obie strony przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i nie otwierać nawiasów.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Dilectus »

Zrób tak:

\(\displaystyle{ 2(\sin x+\cos x)=\tg x+1}\)

\(\displaystyle{ 2(\sin x+\cos x)= \frac{\sin x+\cos x}{\cos x}}\)

\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)\left( 2- \frac{1}{\cos x} \right) = 0}\)

Dalej już sobie poradzisz?



-- 19 wrz 2015, o 15:32 --

Rąbnęłaś się tu:
Zaczęłam robić:

\(\displaystyle{ 2(\sin x+\cos x)- \frac{\sin x \red - \black \cos x}{\cos x}=0}\)

ODPOWIEDZ