Zbadaj w zależności od parametru \(\displaystyle{ p}\) :
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x +\cos x=p}\) jak rozwiązuje się takie zadania, bez użycia metody graficznej?
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, o 19:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
Lewą stronę dopełnij do kwadratu, dodając do obu stron \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Jakie wartości może przybierać wtedy lewa strona?
Edit: Domyślam się, że zbadać masz liczbę rozwiązań w zależności od parametru, tak?
Edit: Domyślam się, że zbadać masz liczbę rozwiązań w zależności od parametru, tak?
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, o 20:18 przez bosa_Nike, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 8 razy
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
W takim przypadku należy zwrócić uwagę to, że kosinus przyjmuje wszystkie wartości od \(\displaystyle{ [-1,1]}\), jeżeli zatem równanie \(\displaystyle{ t^{2}+t-p=0}\) ma rozwiązanie należące do przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) ( a badanie rozwiązań równań kwadratowych to abecadło licealisty), to Twoje równanie też będzie je miało.
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
Tak mam zbadać w zależnosci od p. Ale Nie chcę tego robić graficznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
Badanie funkcji trygonometrycznej względem parametru.
Kolega Emce1, podpowiedział Ci abyś rozwiązał równanie podstawiając:
\(\displaystyle{ \cos x=t \wedge t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
Otrzymasz równanie kwadratowe, które musisz zbadać tak aby miało rozwiązanie oraz pierwiastki równania należały do zbioru \(\displaystyle{ \left\langle -1;1\right\rangle}\)
Jaki jest warunek aby równanie kwadratowe miało rozwiązanie?
\(\displaystyle{ \cos x=t \wedge t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
Otrzymasz równanie kwadratowe, które musisz zbadać tak aby miało rozwiązanie oraz pierwiastki równania należały do zbioru \(\displaystyle{ \left\langle -1;1\right\rangle}\)
Jaki jest warunek aby równanie kwadratowe miało rozwiązanie?