Rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Witam,
Odswiezam sobie wiadomości z liceum. Rozwiązuje dział z zadaniami z trygonometrii właśnie. Problem sprawiło mi kilka nieelementarych równań.
1. \(\displaystyle{ 2\tg x +3\ctg x+5=0}\)
Przeksztalciłam to równanie do postaci:
\(\displaystyle{ 2\sin ^2 x +3\cos ^2 x +5\sin x\cos x =0}\)
Niestety niewiele mi to daje.
2. Podobnie z drugim równaniem:
\(\displaystyle{ \ctg ^2 x - 3\tg ^2 x =2}\)
Po przekształceniu:
\(\displaystyle{ 2\cos ^2 x -6\sin ^2 x -2\sin x\cos x=0}\)
Potem korzystam ze wzoru na jedynkę trygonometryczną:
\(\displaystyle{ 5\cos ^2 x -3=0}\)
Nie podoba mi się ten wynik, więc wiem napewno, że coś tu jest nie tak.
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Patrycja
Odswiezam sobie wiadomości z liceum. Rozwiązuje dział z zadaniami z trygonometrii właśnie. Problem sprawiło mi kilka nieelementarych równań.
1. \(\displaystyle{ 2\tg x +3\ctg x+5=0}\)
Przeksztalciłam to równanie do postaci:
\(\displaystyle{ 2\sin ^2 x +3\cos ^2 x +5\sin x\cos x =0}\)
Niestety niewiele mi to daje.
2. Podobnie z drugim równaniem:
\(\displaystyle{ \ctg ^2 x - 3\tg ^2 x =2}\)
Po przekształceniu:
\(\displaystyle{ 2\cos ^2 x -6\sin ^2 x -2\sin x\cos x=0}\)
Potem korzystam ze wzoru na jedynkę trygonometryczną:
\(\displaystyle{ 5\cos ^2 x -3=0}\)
Nie podoba mi się ten wynik, więc wiem napewno, że coś tu jest nie tak.
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Patrycja
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, o 22:13 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Tak, przy takim podstawieniu chyba zdecydowanie łatwiej.
W pierwszym przypadku otrzymuję równanie kwadratowe . Liczę delte i niestety jedno z rozwiązań wychodzi \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\).
\(\displaystyle{ 2 t^2 +5t +3 =0}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ t _{1}=-1 \\
t _{2}= -1,5}\)
Tak jest poprawnie ?
W pierwszym przypadku otrzymuję równanie kwadratowe . Liczę delte i niestety jedno z rozwiązań wychodzi \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\).
\(\displaystyle{ 2 t^2 +5t +3 =0}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ t _{1}=-1 \\
t _{2}= -1,5}\)
Tak jest poprawnie ?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Tak, tylko że ja nie wiem ile to jest:
\(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2}}\)
W drugim podpunkcie otrzymuję równanie 4. stopnia po zastosowaniu Twojego podstawienia. Wyniki wychodzą bardzo ładne. Właściwie tylko jedno rozwiązanie jest poprawne, mianowicie: \(\displaystyle{ t= \frac{1}{3}}\).
\(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2}}\)
W drugim podpunkcie otrzymuję równanie 4. stopnia po zastosowaniu Twojego podstawienia. Wyniki wychodzą bardzo ładne. Właściwie tylko jedno rozwiązanie jest poprawne, mianowicie: \(\displaystyle{ t= \frac{1}{3}}\).
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rownania trygonometryczne
Jeżeli nie ma żadnej ładnej wartości to:
\(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2} \Rightarrow x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)
Drugie jest ok, co dalej?
\(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2} \Rightarrow x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)
Drugie jest ok, co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Dalej w drugim:
\(\displaystyle{ \tg x = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) i \(\displaystyle{ \tg x =- \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Takie wartości tangens przyjmuje odpowiednio dla \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{ \pi }{6}+ k \pi}\)
Gdzie \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0, -1,1,-2,2,...\right\}}\)
A co z tym pierwszym równaniem ?
Jak mam wykorzystać \(\displaystyle{ x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)?
\(\displaystyle{ \tg x = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) i \(\displaystyle{ \tg x =- \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Takie wartości tangens przyjmuje odpowiednio dla \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{ \pi }{6}+ k \pi}\)
Gdzie \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0, -1,1,-2,2,...\right\}}\)
A co z tym pierwszym równaniem ?
Jak mam wykorzystać \(\displaystyle{ x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rownania trygonometryczne
To jest pełne rozwiązanie. Jeżeli mamy jakiś argument tangensa, dla którego nie wychodzą "ładne" liczby to odpowiedź uzyskujemy poprzez funkcję odwrotną.
Równanie: \(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2}}\)
Rozwiązanie tego równania \(\displaystyle{ x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)
Równanie: \(\displaystyle{ \tg x = - \frac{3}{2}}\)
Rozwiązanie tego równania \(\displaystyle{ x=\arctg\left( - \frac{3}{2}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Rozumiem, czyli tak z czystym sumieniem mogę zastanowić to zakończenie i jest ok. Dziękuję za szybką i bardzo sprawną pomoc.-- 10 wrz 2015, o 22:33 --Inne równanie, które teraz rozwiązuje:
\(\displaystyle{ \sin ^2 x -8\sin x \cos x +7 \cos^2 x=0}\)
Mogę zamienić sobie wszystko na funkcję sinus:
\(\displaystyle{ \sin ^2 x - 4\sin 2x + 7 - 7 \sin^2 x = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ -6 \sin ^2 x -4\sin 2x +7 =0}\)
Teraz mogłabym np.: wykorzystać jakiś wzór na sumę Sinusów czy coś takiego ?
\(\displaystyle{ \sin ^2 x -8\sin x \cos x +7 \cos^2 x=0}\)
Mogę zamienić sobie wszystko na funkcję sinus:
\(\displaystyle{ \sin ^2 x - 4\sin 2x + 7 - 7 \sin^2 x = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ -6 \sin ^2 x -4\sin 2x +7 =0}\)
Teraz mogłabym np.: wykorzystać jakiś wzór na sumę Sinusów czy coś takiego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 mar 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 mar 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 3 razy
Rownania trygonometryczne
Ale jest \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}=t\Longrightarrow \sin x=t\cos x}\).
Musisz dodatkowo założyć, że \(\displaystyle{ \cos x\neq0}\), żeby wykonać to podstawienie. Dzięki temu otrzymasz równanie z sinusem i wcześniej podstawionym t.
Musisz dodatkowo założyć, że \(\displaystyle{ \cos x\neq0}\), żeby wykonać to podstawienie. Dzięki temu otrzymasz równanie z sinusem i wcześniej podstawionym t.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rownania trygonometryczne
Zrób tak:boski_login pisze:[...] Inne równanie, które teraz rozwiązuje:
\(\displaystyle{ \sin ^2 x -8\sin x \cos x +7 \cos^2 x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x -8\sin x \cos x +7 \cos^2 x=0}\)
Napiszmy to tak:
\(\displaystyle{ \underbrace {\sin ^2 x -2\sin x \cos x + \cos^2 x}_{(\sin x -\cos x)^2} \underbrace {-6\sin x \cos x+ 6 \cos^2 x}_{-6\cos x \left( \sin x-cos x \right) }=0}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x-\cos x\right)\left( \sin x-\cos x - 6\cos x\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x-\cos x\right)\left( \sin x- 7\cos x\right)=0}\)
Dalej sobie poradzisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos^2 x ( \tg^2 x -8\tg x +7 ) =0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x ( \tg ^2 x - \tg x -7 \tg x + 7 )=0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x ( \tg x - 1 )( \tg x - 7 ) =0}\)
Rozwiązania:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \arctg 7}\)
Takie odpowiedzi są dobre ?
-- 12 wrz 2015, o 07:51 --
Dilectus bardzo fajny sposób.
Dziękuję za propozycję.
\(\displaystyle{ \sin x= 7\cos x}\)
Tylko jak to rozwiązać ?-- 12 wrz 2015, o 08:04 --I mam drugie równanie, które rozwiązałam tak jak pokazałeś.
\(\displaystyle{ \cos^2 x -3\sin x \cos x +1=0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x - 2 \sin x \cos x - \sin x \cos x +\sin ^2 x + \cos^2 x =0}\)
\(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)( 2\cos x - \sin x ) =0}\)
I znowu ten sam problem:
\(\displaystyle{ 2\cos x=\sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x ( \tg ^2 x - \tg x -7 \tg x + 7 )=0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x ( \tg x - 1 )( \tg x - 7 ) =0}\)
Rozwiązania:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \arctg 7}\)
Takie odpowiedzi są dobre ?
-- 12 wrz 2015, o 07:51 --
Dilectus bardzo fajny sposób.
Dziękuję za propozycję.
\(\displaystyle{ \sin x= 7\cos x}\)
Tylko jak to rozwiązać ?-- 12 wrz 2015, o 08:04 --I mam drugie równanie, które rozwiązałam tak jak pokazałeś.
\(\displaystyle{ \cos^2 x -3\sin x \cos x +1=0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x - 2 \sin x \cos x - \sin x \cos x +\sin ^2 x + \cos^2 x =0}\)
\(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)( 2\cos x - \sin x ) =0}\)
I znowu ten sam problem:
\(\displaystyle{ 2\cos x=\sin x}\)