Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaczorrka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kaczorrka »

Rozwiąż równanie:
a. \(\displaystyle{ \left( \sin x+\cos x \right) ^{2} = \cos 2x}\)
b. \(\displaystyle{ \cos x+\cos \left( x-\frac{ \pi }{4} \right) = 0}\)
nie wiem jak to zrobić ;v
Proszę o szybka odpowiedź
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2015, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: macik1423 »

W punkcie a podnieść lewą stronę do kwadratu, z prawej strony wykorzystać wzór na podwojony kąt kosinusa, potem przenieść wszystko na jedną stronę i wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

2) Dodaj cosinusy.
ODPOWIEDZ