Witam mam problem z rozwiązaniem tego rownania moglby ktos pomoc ?
\(\displaystyle{ \sin ^{3}+\cos ^{3}=1}\)
Rozwiąż równanie z trzecią potęgą
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 14 mar 2015, o 01:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Rozwiąż równanie z trzecią potęgą
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, o 09:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiąż równanie z trzecią potęgą
Analizując to równanie wykluczyć należy sytuację w której sinus lub kosinus jest ujemny. Rozwiązanie będzie z I ćwiartki.
\(\displaystyle{ \cos ^3 x=1- \sin ^3 x}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu:
\(\displaystyle{ \cos ^6 x=(1- \sin ^3 x)^2}\)
\(\displaystyle{ (1-\sin ^2 x)^3=(1- \sin ^3 x)^2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin ^6 x-3 \sin ^4 x-2 \sin ^3 x+3 \sin ^2 x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x (\sin x-1)^2 (2 \sin ^2 x +4 \sin x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=k2 \pi \vee x= \frac{ \pi }{2} +k2 \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\)
Pewnie można szybciej i ładniej, ale ciepło jest i pora lekko późna.
\(\displaystyle{ \cos ^3 x=1- \sin ^3 x}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu:
\(\displaystyle{ \cos ^6 x=(1- \sin ^3 x)^2}\)
\(\displaystyle{ (1-\sin ^2 x)^3=(1- \sin ^3 x)^2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin ^6 x-3 \sin ^4 x-2 \sin ^3 x+3 \sin ^2 x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x (\sin x-1)^2 (2 \sin ^2 x +4 \sin x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=k2 \pi \vee x= \frac{ \pi }{2} +k2 \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\)
Pewnie można szybciej i ładniej, ale ciepło jest i pora lekko późna.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozwiąż równanie z trzecią potęgą
Mozna i ładniej i szybciej.
Jeżeli \(\displaystyle{ x\neq k\pi/2}\) to
\(\displaystyle{ |\sin^3x+\cos^3 x|\leq |sin^3 x|+\cos^3 x|<\sin^2 x+\cos ^2 x=1}\)
wystarczy zatem jeszcze wykluczyć przypadki gdy \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) lub \(\displaystyle{ \sin x=-1}\) i już.
Jeżeli \(\displaystyle{ x\neq k\pi/2}\) to
\(\displaystyle{ |\sin^3x+\cos^3 x|\leq |sin^3 x|+\cos^3 x|<\sin^2 x+\cos ^2 x=1}\)
wystarczy zatem jeszcze wykluczyć przypadki gdy \(\displaystyle{ \cos x=-1}\) lub \(\displaystyle{ \sin x=-1}\) i już.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Rozwiąż równanie z trzecią potęgą
\(\displaystyle{ \sin^{3} x + \cos^{3} x = \sin^{2} x+ \cos^{2} x}\)
czyli równoważnie,
\(\displaystyle{ \sin^{2} x\left(\sin x - 1\right) + \cos^{2} x \left(\cos x - 1 \right) = 0}\), a tutaj już oczywiste.
czyli równoważnie,
\(\displaystyle{ \sin^{2} x\left(\sin x - 1\right) + \cos^{2} x \left(\cos x - 1 \right) = 0}\), a tutaj już oczywiste.