Układ z sinusem i cosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Układ z sinusem i cosinusem

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin(x)= \sin(2y)\\ 2 \sin(4x+8y) \sin(3x+10y) + 5 \cos(7x+2y) = 4 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Układ z sinusem i cosinusem

Post autor: Premislav »

Ukryta treść:    
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Układ z sinusem i cosinusem

Post autor: SlotaWoj »

To przez stres spowodowany tym, że zapomniał wzór na Deltę, Premislav błędnie wyznaczył rozwiązanie równania: \(\displaystyle{ \cos16y=\frac{1}{2}}\). Powinno być:
  • \(\displaystyle{ y=\pm\frac{\pi}{48}+\frac{k}{8}\pi}\)
i dla \(\displaystyle{ x}\):
  • \(\displaystyle{ x=\pm\frac{\pi}{24}+\frac{9k}{4}\pi}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Układ z sinusem i cosinusem

Post autor: Premislav »

Fakt, dziękuję. Ja to może się zajmę szydełkowaniem...
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Układ z sinusem i cosinusem

Post autor: Dilectus »

Premislav, no nie wiem. Szydełkowanie obfituje w problemy matematyczne - trzeba znać się na liczeniu oczek. Często też trzeba obliczyć długość włóczki na podstawie liczby oczek, albo odwrotnie - ile oczek wyjdzie Ci z 25 m włóczki. Jak widać, nie jest to prosta sprawa.
ODPOWIEDZ