Jak uzasadnić okresowiść funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Jak uzasadnić że funkcja\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\cos x}{2 -\sin x}}\) ma okres podstawowy równy \(\displaystyle{ 2\pi}\)?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Jeśli \(\displaystyle{ f(x)=f(x+s)}\) i niech \(\displaystyle{ x =\frac{\pi}{2}}\) itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Dla każdego \(\displaystyle{ k \in [0,2\pi]}\)prawdą jest
\(\displaystyle{ \cos(x+k)=\cos(x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+k)=\sin(x)}\)
Więc
\(\displaystyle{ f(x+k)=f(x)}\)
Czy tak jest dobrze?
\(\displaystyle{ \cos(x+k)=\cos(x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+k)=\sin(x)}\)
Więc
\(\displaystyle{ f(x+k)=f(x)}\)
Czy tak jest dobrze?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Nie. Aby pokazać okresowość musimy wykazać, że (warunek z dziedziną jest spełniony):
\(\displaystyle{ (\forall x\in \mathbb{R})(f(x+2\pi)=f(x))}\).
Weźmy dowolne \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\), wówczas:
\(\displaystyle{ f(x+2\pi)=...}\)
Spróbuj dalej sam rozpisać.
\(\displaystyle{ (\forall x\in \mathbb{R})(f(x+2\pi)=f(x))}\).
Weźmy dowolne \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\), wówczas:
\(\displaystyle{ f(x+2\pi)=...}\)
Spróbuj dalej sam rozpisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
\(\displaystyle{ f(x+2\pi)= \frac{\cos(x+2\pi)}{2-\sin(x+2\pi)} = \frac{\cos(x)}{2-\sin(x)} =f(x)}\)
Teraz chyba ok.
Teraz chyba ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Jeszcze tylko takie pytanko. Ten sposób argumentowania nie dowodzi tego że jest to okres podstawowy, natomiast dowodzi że funkcja ma okres 2 pi.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Ja bym się powołał na to, że dla sinusa i kosinusa jest to okres podstawowy.
@edit; Rację ma Seth Briars, więc powyższe uzasadnienie okazuje się bzdurą.
@edit; Rację ma Seth Briars, więc powyższe uzasadnienie okazuje się bzdurą.
Ostatnio zmieniony 3 sie 2015, o 17:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
Chwila moment, to żeby udowodnić prostszą rzecz nie wystarczy "w funkcji \(\displaystyle{ f}\) tak jest, bo w sinusie i cosinusie tak jest", ale do trudniejszej rzeczy już wystarczy?
Proszę o dowód nt. okresu podstawowego, bo sam próbowałem i mi nie wyszło nic mądrego.
Proszę o dowód nt. okresu podstawowego, bo sam próbowałem i mi nie wyszło nic mądrego.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
Jak uzasadnić okresowiść funkcji
tadu983 pisze:Jeszcze tylko takie pytanko. Ten sposób argumentowania nie dowodzi tego że jest to okres podstawowy, natomiast dowodzi że funkcja ma okres 2 pi.
W ten sposób mógłbyś dojść do błędnego wniosku, że okresem podstawowym \(\displaystyle{ \cot(x)}\) jest \(\displaystyle{ 2\pi}\), gdyż \(\displaystyle{ \cot(x)=\frac{\cos(x)}{\sin(x)}}\).Nakahed90 pisze:Ja bym się powołał na to, że dla sinusa i kosinusa jest to okres podstawowy.
Co do zadania - można pokazać, że gdyby \(\displaystyle{ t}\) było okresem funkcji z \(\displaystyle{ (0,2\pi)}\), to byłoby \(\displaystyle{ f(t)=f(0)=\frac{1}{2}}\), wyznaczyć z tego równania \(\displaystyle{ t}\) (z uwzględnieniem \(\displaystyle{ t \in (0,2\pi)}\)) i np. pokazać, że \(\displaystyle{ f\left(t+\pi\right) \neq f(\pi)}\)