Byłbym wdzięczny gdyby ktoś naprowadził (chociaż częściowo) jak rozwiązać to równanie (pierwszy krok itd.):
\(\displaystyle{ 1 - \cos \left( \frac{3 \pi }{2} - 3x \right) - \sin ^{2}\frac{3x}{2} + \cos ^{2}\frac{3x}{2} = 2 \sqrt{2} \cdot \cos \frac{3x}{2} \cdot \sin \left( \frac{3x}{2} + \frac{\pi}{4} \right)}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 1 sie 2015, o 21:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Równanie trygonometryczne
Na oko mogą ci się przydać:
1. jedynka trygonometryczna: \(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
2. wzór redukcyjny: \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{3\pi}{2} - \alpha \right) = - \sin \alpha}\)
3. wzór na sinus podwojonego kąta: \(\displaystyle{ \sin2x = 2\sin x \cos x}\)
1. jedynka trygonometryczna: \(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
2. wzór redukcyjny: \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{3\pi}{2} - \alpha \right) = - \sin \alpha}\)
3. wzór na sinus podwojonego kąta: \(\displaystyle{ \sin2x = 2\sin x \cos x}\)