Mam problem z następującym równaniem trygonometrycznym:
\(\displaystyle{ \sqrt{4\cos ^{2}x+4\cos x+1 }=1}\)
Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia i definicji wartości bezwzględnej wyrażenie pod pierwiastkiem przekształciłem do postaci wartości bezwzględnej otrzymując:
\(\displaystyle{ \left|2\cos x+1\right|=1}\)
Następnie opuściłem wartość bezwzględną otrzymując:
\(\displaystyle{ 2\cos x+1=1 \vee 2\cos x+1=-1}\)
Rozwiązałem równanie i otrzymałem rozwiązania:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \vee x= -\frac{ \pi }{2} +2k \pi \vee x= \pi +2k \pi \vee - \pi +2k \pi ,k \in \mathbb{C}}\)
W odpowiedziach zbioru zadań są tylko rozwiązania:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \vee x= \pi +2k \pi}\)
Proszę o wskazanie i wyjaśnienie błędów.
Z góry dziękuje
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, o 22:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną.
Rozwiązałeś zadanie poprawnie.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, o 17:50 przez wiedzmac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną.
Zauważ przede wszystkim, że każde rozwiązanie postaci \(\displaystyle{ x = \pi + 2k \pi}\) jest jednocześnie też rozwiązaniem postaci \(\displaystyle{ -\pi + 2k \pi}\), czyli tego drugiego rozwiązania nie trzeba pisać, bo już jest ujęte.
Z kolei \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + 2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{2} + 2k \pi}\) jest dobrze. Prawdopodobnie w rozwiązaniu chcieli ująć obydwie te serie rozwiązań jako jedno, mianowicie \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + k \pi}\), a napisało im się \(\displaystyle{ 2k}\) zamiast \(\displaystyle{ k}\)
Z kolei \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + 2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{2} + 2k \pi}\) jest dobrze. Prawdopodobnie w rozwiązaniu chcieli ująć obydwie te serie rozwiązań jako jedno, mianowicie \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + k \pi}\), a napisało im się \(\displaystyle{ 2k}\) zamiast \(\displaystyle{ k}\)