Dzień dobry,
mam problem z następującym zadaniem. A mianowicie muszę zbudować(narysować) kąt alfa wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = 3}\)
Jest ktoś w stanie pomóc?
Pozdrawiam
Budowanie (rysowanie) kąta "alfa"
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 cze 2015, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pabianice
- Podziękował: 30 razy
Budowanie (rysowanie) kąta "alfa"
Ostatnio zmieniony 10 lip 2015, o 10:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Budowanie (rysowanie) kąta "alfa"
Należy skorzystać z definicji.
W pierwszym podpunkcie wystarczy narysować trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej równej np. \(\displaystyle{ 3}\) i przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ 4}\). Wówczas kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między przeciwprostokątną a drugą przyprostokątną ( z definicji). Reszta analogicznie.
W pierwszym podpunkcie wystarczy narysować trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej równej np. \(\displaystyle{ 3}\) i przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ 4}\). Wówczas kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między przeciwprostokątną a drugą przyprostokątną ( z definicji). Reszta analogicznie.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2015, o 15:54 przez AloneAngel, łącznie zmieniany 1 raz.