Prosta nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
Witam
Proszę o pomoc z nierównością :
\(\displaystyle{ 4\sin^3x > \cos2x}\)
przekształciłem do :
\(\displaystyle{ 2\sin^2(x)(2\sin(x)+1) > 1}\)
i jak to teraz rozwiązać ? Mam co prawda tylko jedną zmienną ale wciąż nie wiem co z tym zrobić...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz !
Proszę o pomoc z nierównością :
\(\displaystyle{ 4\sin^3x > \cos2x}\)
przekształciłem do :
\(\displaystyle{ 2\sin^2(x)(2\sin(x)+1) > 1}\)
i jak to teraz rozwiązać ? Mam co prawda tylko jedną zmienną ale wciąż nie wiem co z tym zrobić...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz !
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prosta nierówność
Przekształć do postaci \(\displaystyle{ .................>0}\) i poszukaj miejsc (możesz coś podstawić za sinusa) zerowych lewej strony (nie ma ich dużo).
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
Moje równanie teraz wygląda tak :
\(\displaystyle{ \left( \sin \left( x \right) - \frac{1}{2} \right) \left( 4\sin ^2x+4\sin x + 2 \right) > 0}\)
Delta wyrażenia w drugim nawiasie ujemna
Czyli miejscem zerowym równania będą wartości \(\displaystyle{ x}\) gdzie \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) = \frac{1}{2}}\)
I co dalej ?
\(\displaystyle{ \left( \sin \left( x \right) - \frac{1}{2} \right) \left( 4\sin ^2x+4\sin x + 2 \right) > 0}\)
Delta wyrażenia w drugim nawiasie ujemna
Czyli miejscem zerowym równania będą wartości \(\displaystyle{ x}\) gdzie \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) = \frac{1}{2}}\)
I co dalej ?
Ostatnio zmieniony 8 lip 2015, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prosta nierówność
Skoro delta zawartości drugiego nawiasu jest ujemna, to ta zawartość jest zawsze dodatnia - dzielisz więc nierówność przez ,,drugi nawias" i zostaje Ci normalna nierówność trygonometryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
Okej, "działa", dzięki
-- 7 lip 2015, o 18:47 --
A jeszcze jedna nierówność :
\(\displaystyle{ \tg2x < 2\sin(x)}\)
przekształciłem do :
\(\displaystyle{ \sin(x) ( \frac{2\cos(x) - 2 + 4\sin^2x}{1-2\sin^2x} ) < 0}\)
gdzie z drugiego nawiasu miejsce zerowe wyszło mi gdy \(\displaystyle{ \cos(x) = 0 \vee \cos(x) = \frac{1}{2}}\)
Co teraz ?
-- 7 lip 2015, o 18:47 --
A jeszcze jedna nierówność :
\(\displaystyle{ \tg2x < 2\sin(x)}\)
przekształciłem do :
\(\displaystyle{ \sin(x) ( \frac{2\cos(x) - 2 + 4\sin^2x}{1-2\sin^2x} ) < 0}\)
gdzie z drugiego nawiasu miejsce zerowe wyszło mi gdy \(\displaystyle{ \cos(x) = 0 \vee \cos(x) = \frac{1}{2}}\)
Co teraz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prosta nierówność
Dziedzina i zamienić tangensa na iloraz odpowiednich funkcji, rozpisać sinusa podwojonego kąta; wszystko na lewą, wyłączyć co się da przed nawias.
Dalej można rozpatrywać przypadki (bo masz iloczyn dwóch czynników) :
a) pierwszy ujemny i drugi dodatni
lub
b) pierwszy dodatni i drugi ujemny.
Dalej można rozpatrywać przypadki (bo masz iloczyn dwóch czynników) :
a) pierwszy ujemny i drugi dodatni
lub
b) pierwszy dodatni i drugi ujemny.
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
To właśnie zrobiłempiasek101 pisze:Dziedzina i zamienić tangensa na iloraz odpowiednich funkcji, rozpisać sinusa podwojonego kąta; wszystko na lewą, wyłączyć co się da przed nawias.
I co , najpierw pierwszy czynnik mniejszy od zera, potem drugi większy od zera i potem na odwrót ? I odrzucić rozwiązania niezgodne z dziedziną ? To by było tylko tyle ?Dalej można rozpatrywać przypadki (bo masz iloczyn dwóch czynników) :
a) pierwszy ujemny i drugi dodatni
lub
b) pierwszy dodatni i drugi ujemny.
Co do tego że drugi czynnik jest mniejszy lub większy od zera : pierwszy to sobie łatwo rozpisać nierówność, ale w drugim mam tylko miejsca zerowe drugiego, więc nie za bardzo wiem jak to rozpisać jako nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
W pierwszej było prosto bo tylko jeden pierwiaste i drugi czynnik zawsze dodatni...a jak tu pierwiastków jest kilka ?
Nie wiem jak to zastosować Twoją poradę do tej nierówności..
Nie wiem jak to zastosować Twoją poradę do tej nierówności..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prosta nierówność
Bo i nie jest to wygodne, looknę jeszcze może coś przyjemniejszego wpadnie mi na klawiaturę.
[edit] Półgraficznie - naszkicować tego tangensa i podwójnego sinusa; i zobaczyć gdzie (zaraz obliczymy dokładnie) tangens jest pod sinusem.
Jak wyznaczyć miejsca przecięcia tangensa (podwojonego argumentu) z podwojonym sinusem :
- dziedzina
- rozwiązać równanie (zamiast nierówności - w przedziale od zera do 2 pi)
A jak :
- zamienić tangensa na takie z pojedynczym x-sem (klasyczny wzór)
- następnie zamienić tangensy na ilorazy odpowiednich funkcji
- wszystko na lewą; podzielić przez 2; sinus przed nawias
- po wyznaczeniu miejsc zerowych sinusa (to są rozwiązania); założyć, ze sinus nie jest zerowy i przez niego podzielić
- resztę przekształcić (cosinus nie jest zerem) do kwadratowego z cosinusem.
[edit] Półgraficznie - naszkicować tego tangensa i podwójnego sinusa; i zobaczyć gdzie (zaraz obliczymy dokładnie) tangens jest pod sinusem.
Jak wyznaczyć miejsca przecięcia tangensa (podwojonego argumentu) z podwojonym sinusem :
- dziedzina
- rozwiązać równanie (zamiast nierówności - w przedziale od zera do 2 pi)
A jak :
- zamienić tangensa na takie z pojedynczym x-sem (klasyczny wzór)
- następnie zamienić tangensy na ilorazy odpowiednich funkcji
- wszystko na lewą; podzielić przez 2; sinus przed nawias
- po wyznaczeniu miejsc zerowych sinusa (to są rozwiązania); założyć, ze sinus nie jest zerowy i przez niego podzielić
- resztę przekształcić (cosinus nie jest zerem) do kwadratowego z cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Prosta nierówność
rozpisujesz podwójnego cosinusa, dla cosinusa w kwadracie - jedynka, redukujesz wyrazy, podstawiasz za sinusa zmienną pomocniczą i masz równanie trzeciego stopnia. łatwo zgadniesz rozwiązanie
\(\displaystyle{ \sin (x) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin (x) = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2015, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
Właśnie to robie ..piasek101 pisze:
- rozwiązać równanie (zamiast nierówności - w przedziale od zera do 2 pi)
Jednym z moich równań do rozwiązania jest :
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\cos2x} = 1}\)
Czy rozwiązania będą równe gdy bym bardzo łatwo przekształcił i rozwiązywał :\(\displaystyle{ \cos x= \cos2x}\) ???
Kiedy mogę sobie tak mnożyć stronami ? Bo już nie pamiętam z wymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta nierówność
Dobra .
Tak w ogóle to założenie przy zadaniu miało być \(\displaystyle{ x \left( 0, 2 \pi \right)}\)
Po rozwiązaniu RÓWNOŚCI i zerknięciu na wykres mam takie rozwiązania :
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{4} \right)}\),
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ \pi }{4}, \frac{ 2\pi }{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ 3\pi }{4}, \pi \right)}\),
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ 5\pi }{4}, \frac{ 4\pi }{3} \right)}\),
Dzięki za tę metodę, na matmie rozszerzonej może być takie coś ? Bo w sumie trochę zabawy z tym jest, i jest to trochę czasochłonne ...
Tak w ogóle to założenie przy zadaniu miało być \(\displaystyle{ x \left( 0, 2 \pi \right)}\)
Po rozwiązaniu RÓWNOŚCI i zerknięciu na wykres mam takie rozwiązania :
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{4} \right)}\),
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ \pi }{4}, \frac{ 2\pi }{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ 3\pi }{4}, \pi \right)}\),
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ 5\pi }{4}, \frac{ 4\pi }{3} \right)}\),
Dzięki za tę metodę, na matmie rozszerzonej może być takie coś ? Bo w sumie trochę zabawy z tym jest, i jest to trochę czasochłonne ...