Jaka to musi być zalezność?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jaka to musi być zalezność?

Post autor: asign123 »

Witam

Mam udowodnić pewną tożsamość trygonometryczną, która wygląda mniej więcej tak:

\(\displaystyle{ \sin(y) \cdot a = \cos(y) \cdot b}\)

Jaka musi być zależność między a i b żeby była ona prawdziwa?
pozdrawiam
szw1710

Jaka to musi być zalezność?

Post autor: szw1710 »

Bardzo prosta: \(\displaystyle{ \tg y=\frac{b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ y=\arctg\frac{b}{a}.}\) Oczywiście pomijam zera cosinusa. Wtedy równość zachodzi, gdy \(\displaystyle{ a=0}\). Są jeszcze pewne inne przypadki.
ODPOWIEDZ