Witam
Proszę o pomoc z zadaniem :
Trzeba udowodnić tą tożsamość i podać odpowiednie założenia :
\(\displaystyle{ \frac{\cos(2y-x)-\sin(x+180)}{\sin(2y-x)+\cos(180+x)} = \ctg(y-45)}\)
Prawą stronę przekształciłem do takiego czegoś :
\(\displaystyle{ \frac{\sin(y)+\cos(y)}{\sin(y)-\cos(y)}}\)
Natomiast to co po lewej mogłem zrobić z wzorami redukcyjnymi to zrobiłem, a dalej nie idzie
Czekam na propozycje i pozdrawiam !
Mała tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Mała tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{\sin y+\cos y}{\sin y-\cos y}=\frac{\sin y+\sin\left(90^o-y\right)}{\sin y+\sin\left(y-90^o\right)}=\frac{2\sin 45^o\cos\left(y-45^o\right)}{2\sin\left(y-45^o\right)\cos 45^o}=\\=\frac{\cos\left(y-45^o\right)}{\sin\left(y-45^o\right)}=\ctg\left(y-45^o\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Mała tożsamość
No dokładnie mortan517.
Jakieś propozycje co do lewej strony ?
-- 3 lip 2015, o 18:32 --
??
-- 3 lip 2015, o 22:27 --
Wolfram twierdzi że to prawda, więc nie ma pomyłek przy przepisaniu. Jest jakiś pomysł na lewą stronę ?
-- 5 lip 2015, o 00:04 --
UWAGA ! Zgubiony warunek do zadania !
\(\displaystyle{ y-x \neq π/4 + kπ}\)-- 5 lip 2015, o 00:06 --\(\displaystyle{ y-x \neq \frac\pi{}{4} + k \pi}\) poprawka
Jakieś propozycje co do lewej strony ?
-- 3 lip 2015, o 18:32 --
??
-- 3 lip 2015, o 22:27 --
Wolfram twierdzi że to prawda, więc nie ma pomyłek przy przepisaniu. Jest jakiś pomysł na lewą stronę ?
-- 5 lip 2015, o 00:04 --
UWAGA ! Zgubiony warunek do zadania !
\(\displaystyle{ y-x \neq π/4 + kπ}\)-- 5 lip 2015, o 00:06 --\(\displaystyle{ y-x \neq \frac\pi{}{4} + k \pi}\) poprawka
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Mała tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{\cos(2y-x)-\sin(x+180)}{\sin(2y-x)+\cos(180+x)}=\frac{\cos(2y-x)+\sin x}{\sin(2y-x)-\cos x}=\frac{\cos(2y-x)+\cos(90^o-x)}{\sin(2y-x)-\sin(90^o-x)}=\\
=\frac{2\cos(y-x+45^o)\cos(y-45^o)}{2\cos(y-x+45^o)\sin(y-45^o)}=\frac{\cos(y-45^o)}{\sin(y-45^o)}=\ctg(y-45^o)}\)
=\frac{2\cos(y-x+45^o)\cos(y-45^o)}{2\cos(y-x+45^o)\sin(y-45^o)}=\frac{\cos(y-45^o)}{\sin(y-45^o)}=\ctg(y-45^o)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Mała tożsamość
Wielkie dzięki
Teraz jak do tego wszystkiego ma się założenie do zadania : \(\displaystyle{ y - x \neq \frac{ \pi }{4} + k \pi}\) ?
Nie za bardzo wiem jakie ono ma tu znaczenie...
Teraz jak do tego wszystkiego ma się założenie do zadania : \(\displaystyle{ y - x \neq \frac{ \pi }{4} + k \pi}\) ?
Nie za bardzo wiem jakie ono ma tu znaczenie...