Proszę o pomoc z poniższym równaniem. Nie bardzo wiem, od czego w ogóle zacząć.
\(\displaystyle{ \tg x+\tg(\alpha-x)=2\tg\alpha}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 cze 2015, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Środa Śląska
Równanie trygonometryczne
Jest w ogóle taki wzór? Znam na tangens podwojonego kąta, ale o podwojonym tangensie nie słyszałam.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Równanie trygonometryczne
Ja nie znam, ale można sobie wyprowadzić wzór na tangens różnicy:
\(\displaystyle{ \tg(\alpha-x)= \frac{\sin(\alpha-x)}{\cos(\alpha-x)}= \frac{\sin\alpha\cos x-\cos\alpha\sin x}{\cos\alpha\cos x+\sin\alpha\sin x}= \frac{\tg \alpha-\tg x}{1+\tg \alpha\tg x}}\)
Skorzystałem ze wzorów na sinus i cosinus różnicy. W ostatnim przejściu podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha\cdot\cos x}\).
\(\displaystyle{ \tg(\alpha-x)= \frac{\sin(\alpha-x)}{\cos(\alpha-x)}= \frac{\sin\alpha\cos x-\cos\alpha\sin x}{\cos\alpha\cos x+\sin\alpha\sin x}= \frac{\tg \alpha-\tg x}{1+\tg \alpha\tg x}}\)
Skorzystałem ze wzorów na sinus i cosinus różnicy. W ostatnim przejściu podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha\cdot\cos x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
Zacznij tak:aleph_0 pisze:Proszę o pomoc z poniższym równaniem. Nie bardzo wiem, od czego w ogóle zacząć.
\(\displaystyle{ \tg x+\tg(\alpha-x)=2\tg\alpha}\)
Premislav wyprowadził Ci wzór na \(\displaystyle{ \tg(\alpha-x)}\). Skorzystaj z niego w równaniu, które masz rozwiązać. O tak:
\(\displaystyle{ \tg x+\tg(\alpha-x)=2\tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{\tg \alpha-\tg x}{1+\tg \alpha\tg x}=2\tg\alpha}\)
i wylicz z tego \(\displaystyle{ \tg x}\)
- Jever
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 30 sie 2013, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Równanie trygonometryczne
Według mnie łatwiej będzie wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \tg \alpha + \tg \beta}\) :
\(\displaystyle{ \tg \alpha + \tg \beta = {\frac{{\sin (\alpha + \beta)}}{{\cos \alpha \cos \beta}}}}\) (skrócona wersja) i wykorzystać po lewej stronie równania.
\(\displaystyle{ \tg \alpha + \tg \beta = {\frac{{\sin (\alpha + \beta)}}{{\cos \alpha \cos \beta}}}}\) (skrócona wersja) i wykorzystać po lewej stronie równania.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, o 22:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
To jest tangens kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) pomnożony przez dwa.ale o podwojonym tangensie nie słyszałam