Rozwiąż graficznie
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{1}{2}x+ \frac{ \pi }{2} \right) -1=2x-3}\)
Proszę o rozwiązanie
Równanie trygonometria- rozwiąż graficznie
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 lis 2011, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometria- rozwiąż graficznie
Ostatnio zmieniony 11 cze 2015, o 13:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Równanie trygonometria- rozwiąż graficznie
Proponuję zapisać \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{1}{2}x+ \frac{ \pi }{2} \right) =2x-2}\). Funkcję liniową umiesz narysować. Co do trygonometrycznej, zastanów się najpierw co się dzieje z cosinusem, gdy argument przemnażasz przez stałą, możesz sobie popodstawiać różne liczby. Podobnie, sprawdź co się dzieje, gdy argument cosinusa jest przesunięty o pewną stałą. Łącząc te dwie informacje, powinieneś zauważyć jak powstaje wykres \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{1}{2}x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\) z wykresu cosinusa.