Rozwiąż równanie sin x=cos x
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 cze 2015, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż równanie sin x=cos x
Chciałbym poprosić o jak najwięcej rozwiązań równania \(\displaystyle{ \sin x=\cos x.}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 19:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
Aby to było spełnione, oczywiście nie może być \(\displaystyle{ \cos x=0}\) (no bo jedynka trygonometryczna).
Dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i otrzymujemy \(\displaystyle{ \tg x=1}\). Tangens jest funkcją okresową o okresie zasadniczym \(\displaystyle{ \pi}\)... Chyba dalej umiesz dokończyć.
Dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i otrzymujemy \(\displaystyle{ \tg x=1}\). Tangens jest funkcją okresową o okresie zasadniczym \(\displaystyle{ \pi}\)... Chyba dalej umiesz dokończyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4}+2k\pi \ \vee \ x= \frac{5}{4}\pi+2k\pi}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
To jest nieskończenie wiele rozwiązań, bo \(\displaystyle{ k}\) przebiega zbiór liczb całkowitych.
Ile pompek może zrobić Chuck Norris?
-Jak ma zły dzień, to alef zero, a jak dobry, to continuum.
No ba, nawet więcej: jest ich nieskończenie wiele.Podobno jest aż 11 rozwiązań.
Ile pompek może zrobić Chuck Norris?
-Jak ma zły dzień, to alef zero, a jak dobry, to continuum.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
2) Zastosować wzór redukcyjny tak aby mieć po obu stronach sinusy - i poszukać jaki warunek muszą spełnić ich argumenty aby równanie zaszło.
3) Zastosować ....(to samo ale z cosinusami).
4) Dołożyć jedynkę trygonometryczną i rozwiązać układ równań.
3) Zastosować ....(to samo ale z cosinusami).
4) Dołożyć jedynkę trygonometryczną i rozwiązać układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 cze 2015, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż równanie sin x=cos x
4) Dołożyć jedynkę trygonometryczną i rozwiązać układ równań. - Tutaj nie bardzo \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\) co nie równa się \(\displaystyle{ \sin ^2=\cos ^2}\).
Ostatnio zmieniony 7 cze 2015, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
Oj, nie zrozumiałeś wskazówki. Chodzi o rozwiązanie układu równańZiomus999 pisze:4) Dołożyć jedynkę trygonometryczną i rozwiązać układ równań. - Tutaj nie bardzo \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\) co nie równa się \(\displaystyle{ \sin ^2=\cos ^2}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x=\cos x \\ \sin^2 x+\cos^2 x=1 \end{cases}}\)
JK
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x=0 \\ \frac{ \sqrt{2} }{2} \sin x - \frac{ \sqrt{2} }{2}\cos x=0}\)
A)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{4} \sin x - \sin \frac{ \pi }{4}\cos x=0 \\ \sin \left( x-\frac{ \pi }{4} \right) =0 \\...}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{4} \sin x - \cos \frac{ \pi }{4}\cos x=0 \\ -\cos \left( x+\frac{ \pi }{4} \right) =0 \\...}\)
Edit:
Można jeszcze utrudnić sobie rozwiązanie przechodząc na inny kąt. Najłatwiej jest z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 2x}\)
A)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{4} \sin x - \sin \frac{ \pi }{4}\cos x=0 \\ \sin \left( x-\frac{ \pi }{4} \right) =0 \\...}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{4} \sin x - \cos \frac{ \pi }{4}\cos x=0 \\ -\cos \left( x+\frac{ \pi }{4} \right) =0 \\...}\)
Edit:
Można jeszcze utrudnić sobie rozwiązanie przechodząc na inny kąt. Najłatwiej jest z \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 2x}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2015, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
Ja o tym napisałem, ale w sposób ukrytyszachimat pisze:Nie napisano jeszcze o prostym rozwiązaniu graficznym (łatwo odczytać miejsca przecięcia obu wykresów)
bo wcale nie rozwiązywałem tego równania, tylko rozwiązania chytrze odczytałem z wykresu.Dilectus pisze:\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4}+2k\pi \ \vee \ x= \frac{5}{4}\pi+2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Rozwiąż równanie sin x=cos x
Dilectus, każdy ma takie rozwiązania, tylko nie każdy ukrywa swój sposób (a chociażby z równania \(\displaystyle{ \tg x=1}\) też chytrze odczytuje rozwiązania z wykresu). Ale odbiegamy od istoty tematu.