Określenie ćwiartki funkcji
Określenie ćwiartki funkcji
Jak określić ćwiartkę funkcji \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{3} -2x \right)}\), jest mi to potrzebne żeby, np. zamienić na tą funkcję na sinus
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 11:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Określenie ćwiartki funkcji
Co to jest, według Ciebie, ćwiartka funkcji? Czy chodzi Ci o to, że jej argument ma należeć do konkretnej ćwiartki?
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{3} -2x \right) =\cos \frac{\pi}{3}\cos 2x + \sin \frac{\pi}{3}\sin 2x= \frac{1}{2}\cos 2x- \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2x= ...}\) itd.
Jeśli tak, to działaj na wzorach funkcji trygonometrycznych sumy (różnicy) kątów.jest mi to potrzebne żeby, np. zamienić na tą funkcję na sinus
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{3} -2x \right) =\cos \frac{\pi}{3}\cos 2x + \sin \frac{\pi}{3}\sin 2x= \frac{1}{2}\cos 2x- \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2x= ...}\) itd.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 11:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Określenie ćwiartki funkcji
Chciałbym zamienić cosinus na sinus przy pomocy wzorów redukcyjnych, tylko nie do końca wiem jak to zrobić, czyli że \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{3}-2x \right) = \sin \left( 2x+ \frac{\pi}{6} \right)}\)
-- 7 cze 2015, o 10:57 --
Doszedłem do wniosku że trzeba to zrobić w ten sposób: \(\displaystyle{ \cos( \frac{\pi}{3}-2x)=\cos( \frac{\pi}{2}- \frac{\pi}{6}-2x)=\sin( \frac{\pi}{6}+2x)}\). Jest on poprawny i czy trzeba zrobić założenie że \(\displaystyle{ 2x< \frac{\pi}{2}}\)?
-- 7 cze 2015, o 10:57 --
Doszedłem do wniosku że trzeba to zrobić w ten sposób: \(\displaystyle{ \cos( \frac{\pi}{3}-2x)=\cos( \frac{\pi}{2}- \frac{\pi}{6}-2x)=\sin( \frac{\pi}{6}+2x)}\). Jest on poprawny i czy trzeba zrobić założenie że \(\displaystyle{ 2x< \frac{\pi}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 12:12 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.