Ile wynosi sinus x ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 maja 2015, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Ile wynosi sinus x ?
a) jeżeli \(\displaystyle{ \sin \left( 4x\right) = \frac{1}{2}}\) to czy \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{8}}\) ?
b) ile wynosi \(\displaystyle{ x}\) gdy \(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{8}}\) ?
b) ile wynosi \(\displaystyle{ x}\) gdy \(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{8}}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2015, o 13:10 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Literówka w nazwie tematu.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Literówka w nazwie tematu.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Ile wynosi sinus x ?
a) nie
Oczywiście nie można dzielić prawej strony równania przez cztery pozbywając się czwórki przy argumencie funkcji sinus!
Dzielić możesz, gdyby było: \(\displaystyle{ 4 \sin x=\frac{1}{2}}\)
b) Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie dla jakiego argumentu \(\displaystyle{ x}\) wartości sinusa jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\).
Oczywiście nie można dzielić prawej strony równania przez cztery pozbywając się czwórki przy argumencie funkcji sinus!
Dzielić możesz, gdyby było: \(\displaystyle{ 4 \sin x=\frac{1}{2}}\)
b) Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie dla jakiego argumentu \(\displaystyle{ x}\) wartości sinusa jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Ile wynosi sinus x ?
Jeżeli pytanie b) jest konsekwencją błędu z a) to nie ma sensu na nie odpowiadać, bo dokładnej odpowiedzi na to nie ma. Natomiast przybliżony wynik można odczytać z tablic trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Ile wynosi sinus x ?
Mylisz się. Można podać dokładną wartość funkcji trygonometrycznych, gdy po skróceniu w mianowniku jest iloczyn dowolnej potęgi dwójki i liczb pierwszych Fermata.szachimat pisze:Jeżeli pytanie b) jest konsekwencją błędu z a) to nie ma sensu na nie odpowiadać, bo dokładnej odpowiedzi na to nie ma. Natomiast przybliżony wynik można odczytać z tablic trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{8} \right)= \sqrt{ \frac{1-\cos ( \frac{\pi}{4})}{2}}=\sqrt{\frac{2-\sqrt{2}}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Ile wynosi sinus x ?
A kto pyta o wartość funkcji - czy dla Ciebie jest to to samo, co wartość argumentu?AndrzejK pisze:Mylisz się. Można podać dokładną wartość funkcji trygonometrycznych, gdy po skróceniu w mianowniku jest iloczyn dowolnej potęgi dwójki i liczb pierwszych Fermata.szachimat pisze:Jeżeli pytanie b) jest konsekwencją błędu z a) to nie ma sensu na nie odpowiadać, bo dokładnej odpowiedzi na to nie ma. Natomiast przybliżony wynik można odczytać z tablic trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{8} \right)= \sqrt{ \frac{1-\cos ( \frac{\pi}{4})}{2}}=\sqrt{\frac{2-\sqrt{2}}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Ile wynosi sinus x ?
A gwoli większej ścisłości pierwiastek tylko w licznikua4karo pisze:I gwoli ścisłości w mianowniku \(\displaystyle{ 4}\) lub pierwiastek tylko w mianowniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Ile wynosi sinus x ?
Przepraszam, nieopatrznie przeczytałem, że dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{8}}\), a to wartość wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\). Mój błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Ile wynosi sinus x ?
AndrzejK, jakoś wiele rzeczy nieopatrznie odczytujesz - dokładasz sobie \(\displaystyle{ \pi}\), którego nie było, piszesz \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{8}}\), podczas gdy wyraźnie było \(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{8}}\) i na koniec: "szachimat - mylisz się", a zanim to napisałeś, to moje zdanie powinno dać Ci do myślenia, że być może to Ty się mylisz.
Powiedzmy, że masz gorszy dzień, bo każdy czasem takie ma
Powiedzmy, że masz gorszy dzień, bo każdy czasem takie ma